فداییان ولایت طیبه

خانه قرآن شهری فداییان ولایت طیبه

فداییان ولایت طیبه

خانه قرآن شهری فداییان ولایت طیبه

پیام های کوتاه

-------------------

تقویم میلادی

دریافت کد ذکر ایام هفته برای وبلاگ

حدیث موضوعی

دریافت کد وضعيت آب و هوا

پخش زنده حرم وصیت شهدا مهدویت امام زمان (عج) سوره قرآن آیه قرآن

دریافت کد پرواز حباب ها
--------------------- -------------------- 
کد موزیک آنلاین برای وبگاه
عمارنامه : نجوای دیجیتال بصیرت با دیدگان شما AmmarName.ir روشنگری  

۱۵ مطلب در دی ۱۳۹۴ ثبت شده است

برگزاری محفل انس باشهدا با حضور روایتگر شهدا حاج آقای مختاری(جانباز دفاع مقدس)سه شنبه مورخ94/10/29 برگزارگردید.



۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۳۰ دی ۹۴ ، ۰۸:۳۹
فداییان ولایت موسسه قرآنی
گل گاو‌زبان و سنبل‌الطیب

گل گاو‌زبان و سنبل‌الطیب

نوشته شده در قسمت : دارویی ، نوشیدنی گرم ، توسط سمیه آتشی

گل گاو‌زبان جزء نوشیدنی‌های ثابتِ ما حساب می‌شه، یکبار هم اینجا در موردش نوشته بودیم. شاید وقتی به عطاری بروید و سراغ گل‌گاوزبان را بگیرید بهتون پیشنهاد ‌کنند کمی هم سنبل الطیب بگیرید. حالا این بار مقداری هم سنبل‌الطیب تهیه کردیم، پیشنهاد می‌کنیم برای ترکیب گل گاو زبان و سنبل‌الطیب به نسبت ۴ به ۱ این دو گیاه را در یک قوری بریزید و چند دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. این دمنوش بسیار آرامش بخش است و برای تمدد اعصاب و روان توصیه می‌شود.

دمنوش گل‌گاو‌زبان

 اما همین مورد سنبل الطیب باعث شد تا کمی در موردش بررسی کنیم. این گیاه یک گیاه بوته‌دار است که از ریشه آن برای مصارف درمانی استفاده می‌شود. ریشه گیاه سنبل‌الطیب در طب سنتی دارای ارزش دارویی است و از آن به عنوان آرام‌بخش اعصاب، خواب آور، ضد تشنج، درمان افسردگی، هضم کننده غذا و ضد دل‌پیچه استفاده می‌شود.+


 

آرامش قلب و اعصاب با چای اسطوخودوس
    اسطوخودوس (استخوان دوست) یا «لاواند» گیاهی است بسیار معطر که در عطرسازی و در درمان بسیاری از ناراحتی های اعصاب و روان کاربرد دارد. این گیاه انواع مختلفی دارد که همگی از لحاظ خواص مشابه هم هستند. اما «لاواند» واقعی ریشه گیاهی هندی است که بوی خیلی تند معطری دارد. «جالینوس» آن را گیاه کامل نامیده است، زیرا در درمان بسیاری از ناراحتی ها مورد استفاده قرار می گرفته است. «لاواند» یکی از بهترین گیاهان معطر است که قرن ها بشر، با عطر دل انگیز آن «عطر لاواند» آشنا بوده و مادربزرگ ها از کیسه های کوچک محتوی این گیاه برای معطرکردن لباس ها، ملافه ها، گنجه های لباس و فضای اتاق ها استفاده می کرده اند.
    «لاواند» مسکن و آرامبخش بوده و برای رفع نگرانی، اضطراب، فشارهای عصبی و رفع ناراحتی های مغز و اعصاب، قلب و ریه، دستگاه گوارش و همچنین به عنوان ضددرد، بادشکن معده، نیرودهنده، ضدانگل و باکتری و ضدتشنج مورد استفاده قرار می گیرد، اما آنچه که بیش از همه باید بر آن تأکید نمود خاصیت تقویت کننده و ارزشمند آن در درمان اختلالات عصبی مانند فشردگی های عصبی، سردرد و ناراحتی مغزی، حالات عصبی تشنج، فلج، غش، صرع و ناراحتی های عصبی با ریشه روانی مانند سرگیجه و سردردهای میگرنی و همچنین در تقویت اعصاب قلب، است.
    میزان مصرف چای اسطوخودوس:
    چای اسطوخودوس را می توان جانشین چای عصر و یا شب (قبل از خواب) کرد که برای رفع خستگی بسیار مفید و مؤثر است.
    برای کسانی که از اختلالات نام برده شده، در رنج هستند، مصرف روزانه
    ۴-۳ فنجان از این چای به مدت ۲ هفته توصیه می شود.
    طرز تهیه: برای تهیه یک فنجان چای «لاواند»، مقدار یک قاشق غذاخوری از گل آن را در یک لیوان آب جوش ریخته و بگذارید مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده با کمی عسل یا شکر سرخ، در فواصل غذایی (مابین ناهار و شام) میل کنید.
    چای شمعدانی وحشی (عطری)، آرامبخش افراد افسرده و مضطرب!!
    استفاده از برگ های ژرانیوم (شمعدانی عطری و یا وحشی) که در نواحی آذربایجان به نام عطر چایی یا عطر شاهی معروف است، از دیرباز در میان خانواده های ایرانی متداول بوده است. اغلب خانواده ها برای این منظور یک گلدان از این گیاه زیبا را که دارای برگ های سبز پرچین و شکن و بسیار معطر است، در خانه نگهداری می کنند و با افزودن چند برگ شمعدانی معطر، در داخل قوری چای، از عطر دلپذیر و طعم مطبوع چای و خواص درمانی ژرانیوم برخوردار می شوند.
    ژرانیوم، از تیره گیاهان معطری است که دارای اثرات ضددرد، ضداضطراب، ضدافسردگی، مقوی مسکن و آرامبخش است و در درمان اختلالاتی مانند اسهال، سنگ کلیه، گلودرد، نارسایی عادت ماهانه، خونریزی ها و مشکلات گردش خون و دیابت مورد استفاده قرار می گیرد.
    طرز تهیه و میزان مصرف چای شمعدانی
    بهترین و ساده ترین روش استفاده از این گیاه، قرار دادن چند برگ آن در چای معمولی است. اما برای موارد یاد شده، مصرف روزانه ۲ فنجان از دم کرده این گیاه به میزان یک قاشق چای خوری از پودر برگ آن در یک فنجان آب جوش برای مدت ۲-۱ هفته تا برطرف شدن کامل ناراحتی، توصیه می شود.
    هشدار!! ژرانیوم را نباید برای مدت طولانی مورد استفاده قرار داد.
    گل بهار نارنج؛ خواب آور، آرامبخش و تقویت کننده قلب و اعصاب
    بهار نارنج، گل درختان نارنج است که در میان خانواده های مختلف مرکبات از نظر مصارف طبی شهرت دارد.
    علاوه بر آن، پوست میوه نارنج، هم مصرف غذایی داشته و هم کاربرد دارویی دارد. از پوست نارنج برای تهیه مربا و در تهیه غذاهای سنتی استفاده می کنند. همچنین پوست نارنج، داروی مؤثری برای تقویت دستگاه گوارش و دفع انگل است.
    خواص بهار نارنج
    بهار نارنج، داروی مؤثری بر ضد ناراحتی های عصبی است و به عنوان آرام کننده و ضدهیجانات دستگاه عصبی عمل می کند. سردردها و دل دردها را آرام می سازد و در بدخوابی ها و بی خوابی هایی که ریشه عصبی دارند و دیگر ناراحتی های عصبی، به ویژه سردردهای میگرنی کاربرد دارد. علاوه بر این ها، از این گیاه برای درمان دردهای عادت ماهانه زنان، تقویت معده، تقویت قلب و مغز، تشویش، تشنج و تپش نامنظم قلب و تحریکات عصبی، و علیه حمله و غش استفاده می شود.
    طریقه مصرف:
    برای موارد غش، حمله، تب، دفع انگل، هضم غذا و دردهای معده، از خلال پوست نارنج استفاده می شود که روش استفاده آن، بدین قرار است:
    بر روی پوست نارنج، ماده ای سمی (شیمیایی و ضدحشره) وجود دارد که برای از میان بردن آن، باید ابتدا پنبه ای را به الکل ۹۰ درجه آغشته کنید و روی پوست نارنج را با آن پاک سازید، سپس با آب گرم بشویید. بعد پوست را به صورت خلال درآورده و برای مصرف شربت، مربا، غذا و یا جوشانده از آن استفاده کنید.
    جوشانده پوست نارنج: مقدار یک قاشق غذاخوری از خلال پوست نارنج را در یک لیوان آب جوش بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید، سپس آن را صاف کرده و با کمی عسل شیرین کنید و بنوشید.
    طرز تهیه چای بهار نارنج:
    برای رفع خستگی، آرامش قلب و اعصاب و یک خواب خوش و آرام، کافی است مقدار ۱۰-۵ گرم از گل های بهار نارنج را در ۲ لیوان آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه دم کنید و سپس آن را صاف کرده و با شکر سرخ یا عسل میل کنید. از گل های بهار نارنج برای معطر ساختن و تقویت چای معمولی نیز می توان استفاده کرد و طریقه استفاده از آن مانند چای شمعدانی عطری است.
    چای مقوی و آرامبخش از پوست و برگ میوه ای بهشتی!!
    چای سیب
    شاید تعریف و توضیح درباره سیب که دارای اثرات درمانی و غذایی غیرقابل انکاری است، زاید باشد. اما لازم دانستیم با توجه به اثرات و فواید بیشمار پوست و برگ این میوه بهشتی که مصارف درمانی آن به علت مصارف عادی و روزمره اش نادیده گرفته شده است نکاتی را در ارتباط با مصارف مختلف این میوه گرانبها در فصل وفور آن به اطلاع خوانندگان عزیز برسانیم. 
    خواص درمانی چای سیب:
    سیب دارای ویتامین ها، آنزیم ها و املاح مفیدی است که به عنوان تقویت کننده قلبی و عصبی و گوارش شهرت دارد.
    گفته شده است: «مصرف یک سیب در صبح و یک سیب در شب طبیب را دور نگه می دارد» و لازم است که اضافه کنیم، نوشیدن چای سیب قبل از خواب که باعث خوابی خوش و آرام می شود نیز به این امر کمک می کند.
    طرز تهیه چای سیب:
    برای تهیه چای سیب از پوست میوه سیب استفاده می شود. (پوست سیب آرامبخش اعصاب و مفرح قلب است). در فصل فراوانی این میوه بهتر است بعد از خوردن سیب، پوست آن را نگه دارید.
    پوست همه انواع سیب ها از لحاظ طبی دارای خواص مشابهی هستند، اما پوست سیب سفید یا زرد (لبنانی) نوشیدنی معطر و خوشمزه تری می دهد. برای ۲ لیوان آب جوش، یک مشت پوست سیب کافی است. در صورت امکان اگر چند پر سیب تازه به آن اضافه شود و مدت ۱۰ دقیقه دم بکشد، نوشیدنی گوارایی را به وجود می آورد.
    حال، آن را صاف کنید و با کمی آب لیمو و یک قاشق چای خوری عسل نوش جان کنید. (اگر قبل از دم کردن، پوست سیب را پودر کرده و در قوری بریزید، اثر درمانی آن به علت خروج آنزیم ها و مواد مفید معدنی آن بیشتر می شود).
    نوشیدنی آرامبخش برای سرماخوردگی
    چای برگ سیب:
    این چای در فصل سرما یک نوشیدنی آرامبخش برای افراد سرماخورده محسوب می شود. مصرف چای برگ سیب قبل از خواب به عنوان یک آرامبخش خواب آور و طی روز در چند نوبت برای افراد مبتلا به زکام و کسانی که به علت سرماخوردگی زیاد سرفه می کنند، به منزله یک شربت آرامبخش می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    برای تهیه چای برگ سیب، مقدار ۲ قاشق غذاخوری از برگ درخت سیب را که به صورت پودر درآورده اید با چند تکه سیب تازه، در داخل قوری بریزید ۲ لیوان آب جوش به آن اضافه کرده، بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و با کمی آب لیمو و عسل میل کنید!
    سنبل طیب؛ دوست و حامی درجه یک قلب
    سنبل طیب که به آن علف گربه نیز می گویند، با ریشه در هم تنیده زرد قهوه ای، گیاهی خوشبو است که داخل آن سفید فام است و به علت وجود اسید والریاتیک، پس از خشک شدن بوی کمی تند ونامطبوع از آن به مشام می رسد.
    «والرین»، یک گیاه قلبی، معرق و مقوی مغز و معده است. همچنین این گیاه خاصیت ضدانگلی و قاعده آور دارد و بالاتر از همه یک آرام کننده قوی دستگاه عصبی است «والرین» دارویی مطمئن برای بحران های عصبی، دلهره، ضعف اعصاب، بحران های غش، صرع، هیستری، آسم، تشنج و ناراحتی های روانی مانند سردردهای عصبی، تپش ها و دلواپسی هایی که ریشه قلبی و عصبی دارند مؤثر بوده ودر احساس خستگی و به اصطلاح (گلوله ای درگلو) و تمام موارد فشارهای عصبی ناشی از شکنندگی شخص مؤثر و مفید است.
    این گیاه خواب آوری آرامبخش در درمان میگرن و سردردهای شدید عصبی است.
    طریقه مصرف:
    برای موارد ذکر شده در بالا مقدار
    ۳ - ۲ گرم از ریشه پودر شده سنبل طیب را در یک فنجان آب جوش بریزید و یک دقیقه بر روی آتش بماند تا به جوش آید. سپس آن را به مدت ۱۰ دقیقه بر روی سماور دم کرده و صاف کنید وبا عسل یا نبات شیرین کرده و با چند تکه لیموترش میل کنید.
    هشدار! مصرف بیش از حد و طولانی مدت این گیاه ممکن است عوارضی داشته باشد، از این رو بهتر است به مقدار کم و حداکثر از نظر طول مدت تا یک هفته الی ۱۰ روز مصرف شود. از سنبل طیب در ترکیب چای ترش که چایی مقوی قلب و اعصاب است نیز می توان استفاده کرد.
    طرز تهیه چای ترش:
    سنبل طیب، یک پر(خوشه) به اندازه یک تا دو بند انگشت از ریشه (۳ - ۲ سانت)، گل گاو زبان؛ ۵ گرم، لیموترش تازه یا خشک ؛ ۲- ۱ عدد.
    همه موارد را در یک قوری با ۲ لیوان آب جوش بریزید و بر روی شعله ملایم به مدت یک دقیقه جوشانده و سپس بگذارید ۱۰ دقیقه دم بکشد. آنگاه آن را صاف کرده و با نبات میل کنید. «نوش جانتان»
    گل سرخ، آرامبخش قلب و اعصاب
    تاریخ گل سرخ، به اندازه عمر بشریت قدمت دارد. شعرا آن را ملکه گل ها خوانده اند و در کتاب های مقدس از آن تجلیل شده است.
    عطر آن منحصر به شاهان، معابد و خدایان بوده است و شاهد تکان دهنده آن، دسته هایی از این گل به صورت کاملاً دست نخورده در تابوت فرعون «توتان خامون» است که به وسیله همسرش در سه هزار سال قبل در آن قرارداده شده است.
    شایان ذکر است که مسلمانان بویژه ایرانیان نام و عطر این گل زیبا را به حضرت محمد(ص) نسبت داده و به آن گل محمدی می گویند.
    گل سرخ انواع مختلفی دارد و گونه های آن را به چندین هزار تخمین زده اند.
    خواص ونوع مصرف:
    گل سرخ مصارف مختلفی دارد. مصرف غذایی گل سرخ از دیرباز شناخته شده است. از این گل معطر، در ترکیبات ادویه، تهیه گلاب و شربت ومربا استفاده می کنند. همچنین از نظر کاربرد دارویی، این گیاه دارای خواص ارزشمندی است که گیاه شناسان و اطبای معروف بر آن تأکید کرده اند.
    «ابن سینا» درباره ارزش دارویی مربای گل سرخ، در درمان بیماری سل و نتایج مفید آن سخن گفته است. گیاه شناسان معروفی همچون «جالینوس»، «دیوسکورید» و «پلین» برای این گیاه ارزش طبی فراوانی قائل بوده اند و از جمله به خواص گلاب اشاره کرده و تأثیر آن را در درمان ناراحتی های گوش، دستگاه گوارشی، عوارض پوستی و استخوانی نیکو دانسته و غرغره آن را برای زخم های دهان و لثه و تورم لوزه ها مفید دانسته اند. علاوه بر آن از گل سرخ به عنوان داروی ضد تهوع و قابض نام برده اند.
    جالب است که بدانید گل سرخ در عین قابض بودن (ضد اسهال)، خاصیت مسهلی و نرم کنندگی نیز دارد.
    این گیاه برطرف کننده نفخ معده و به طور کلی بادها و رطوبت است. همچنین تقویت کننده و برطرف کننده ناراحتی های ریه، کلیه و تپش شدید قلب است.
    پمادگل سرخ، دارای خاصیت آرام کننده در دردهای ناشی از ضرب دیدگی ها و پیچ خوردگی هاست.
    چکیده یا عصاره گل سرخ (گلاب) به عنوان آرامبخش قلب و مفرح اعصاب شناخته شده و در شربت ها و غذاها کاربرد دارد.
    طرز تهیه چای گل سرخ:
    برای تهیه یک نوشیدنی آرامبخش و معطر، مقدار یک قاشق غذاخوری پر از برگهای گل سرخ محمدی را با یک قاشق چای خوری چای، از هر نوع آن (سبز، سیاه، سفید) که مایل باشید دم کرده و نوش جان کنید.
    فراموش نکنید که برای تهیه این چای اگر از چای معمولی (سیاه) استفاده می کنید، طریقه دم کردن چای (چای سیاه) به روش چینی را فراموش نکنید!
    اکلیل کوهی، اکسیر جوانی و آرامبخش مؤثر علیه غم زدگی!
    شکل ظاهری این گیاه شبیه «ترخون» است. اما رنگ آن سبز مات و پشت برگهای آن سفید مایل به نقره ای (اکلیلی) است.در شهرها، این گیاه را در حاشیه پارک ها می کارند و در واقع می توان گفت که این گیاه علاوه بر خواص درمانی به علت ظاهر زیبا و عطر ملایم آن، جنبه تزئینی نیز دارد.
    اکلیل کوهی (رزماری) از قدیم الایام مورد توجه اطبا بوده وحتی در قبور فراعنه مصر، شاخه هایی از این گیاه درتابوت ها پیدا شده است.
    رزماری (اکلیل کوهی)، گیاه مقدس!
    در یونان و روم باستان نیز اکلیل کوهی در ردیف گیاهان مقدس قرار داشته است و اطبای شرقی به ویژه «ابوعلی سینا» مصارف زیادی از این گیاه را به ویژه در درمان ناراحتی های معده ای و کبدی توصیه کرده اند.
    خواص و کاربرد درمانی:
    اکلیل کوهی قابض و محرکی عمومی است که دارای خاصیت ضد درد، ضدرماتیسم، ضدنقرس، بادشکن، مدر و معرق است. علاوه بر این ها به علت صفراآوری، در ردیف داروهای معالج کبد وکیسه صفرا، به ویژه در هپاتیت ها و یرقان ها قرار دارد. مصرف این گیاه در ترکیبات دارویی تقویت کننده های عمومی، به ویژه تقویت قلب و اعصاب کاربرد فراوان دارد. و از دم کرده آن شربتی آرامبخش تهیه می کنند که در درمان ناراحتی های دماغی، فلج های جزئی، ضعف و کسالت و خستگی های فکری، مورد استفاده قرار می گیرد.
    افسانه های زیادی را به این گیاه نسبت داده اند و از آن به نام اکسیر جوانی یاد کرده اند. اما، آنچه مسلم است، این گیاه علاوه بر موارد یاد شده معالج صددرصد رماتیسم بوده و خوردن جوشانده آن، در درمان بی خوابی، میگرن، تپش شدید قلب، تنگی نفس و ضعف عمومی بدن بسیار مؤثر است و همچنین غرغره جوشانده رزماری، آرامبخش مؤثری برای گلودرد و آفت دهان است.
    طریقه مصرف اکلیل کوهی
    ۱ - طرز تهیه چای رزماری:
    برای تهیه این چای، مقدار ۵ گرم از شاخه های خشک گل دار و یا بی گل این گیاه را در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت ۱۰ دقیقه بگذارید دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و با شکر سرخ میل کنید.
    ۲ - حمام رزماری
    برای افراد خسته و کم خون و کودکان لاغر، حمام رزماری توصیه می شود. برای این منظور جوشانده غلیظ رزماری را که از جوشاندن ۲ مشت از گیاه در یک لیتر آب جوش که به مدت ۵ دقیقه جوشیده شده باشد، تهیه کرده و به آب گرم وان حمام اضافه کنید و روزی ۲ بار و هر بار به مدت یک ساعت از این حمام استفاده کنید و بدن را در آن ماساژ دهید.
    اکلیل کوهی علاوه بر مصارف درمانی، مصرف غذایی نیز دارد و از پودر برگهای آن می توان در ترکیبات ادویه ها، سالادها، چاشنی ها و سس ها استفاده کرد

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۲۰ دی ۹۴ ، ۰۸:۴۹
فداییان ولایت موسسه قرآنی

پرسش شما شامل سه پرسش است .
در پاسخ پرسش اول به مطالب ذیل توجه نمایید :
1- امیر مومنان در چندین روایت به اموری که مربوط به حسن روابط زوجین و داشتن زندگی خوب و سعادتمند زناشویی است اشاره کرده اند برخی را بیان می نماییم :
الف- کل امرء مسئول عما ملکت یمینه و عیاله ؛ هر کس در برابر کنیزان و خانوده خود مسئول است .
ب- من سعاده المرء ان یضع معروفه عند اهلیه ، از خوشبختی و سعادت انسان این است که اعمال خوب خود را برای خانواده خود قرار دهد .
ج- الانس فی ثلاثه ، الزوجه الموافقه و الولد الصالح و الاخ الموافق ، انس انسان در سه چیز است : همسر موافق ، فرزند صالح و برادر موافق
د- انعم الناس عیشا من منحه الله سبحانه القناعه و اصلح له زوجه ؛ راحترین زندگی را کسی دارد که خداوند به او قناعت و همسر شایسته بخشیده باشد .
تصنیف نهج البلاغه ، باب اول ، فصل اول ، زوج و زوجه
2- ازدواج یکی از مسائل مهم زندگی هر انسانی است زیرا در همه ابعاد زندگی تأثیر دارد و ازدواج موفق می‌تواند باعث پیشرفت انسان در زمینه‌های مختلف شود کما اینکه اگر ازدواج ناموفق باشد مشکلات زیادی را برای انسان به وجود می‌آورد و مانع رشد و ترقی می شود. بنابراین باید با این امر مهم سنجیده برخورد کرد و از هر گونه شتابزدگی، یک جانبه گرایی، ظاهر بینی و سطحی نگری اجتناب کرد. . از این رو، لازم است در انتخاب همسر و ازدواج ملاک‌ها و معیارهای خاصی را در نظر گرفت و بر اساس آن‌ها در این زمینه اقدام نمود. برای آن که بتوانید در انتخاب همسر، عاقلانه و منطقی برخورد کنید و همسری که در خور و مناسب شماست انتخاب کنید، در ادامه لازم می دانیم شما را ابتدا با معیارهای کلی انتخاب همسر و سپس راههای احراز آن معیارها آشنا کنیم : ملاک‌های کلی انتخاب همسر عبارتند از:
1. تدین و دین دار بودن فرد. زیرا انسانی که دین ندارد هیچ ندارد انسان بی دین در حقیقت مرده ی متحرک است و کسی که پای بند به دین (که اصلی ترین مسأله زندگی است) نباشد هیچ تضمینی وجود ندارد که پای بند به رعایت حقوق همسر و زندگی مشترک باشد. انسان دیندار هرگز نمی تواند با همسر بی دین کنار بیاید و با هم زندگی سعادتمندانه ای داشته باشند. 2. اخلاق نیک داشتن، که منظور داشتن صفات و خلق و خوهای پسندیده در نظر عقل و شرع است . در واقع اخلاق و دین دو ملاک و معیار اصل در ازدواج و انتخاب همسر است . اگر بخواهیم نمونه هایی از اخلاق خوب و بد را اشاره کنیم می توان موارد زیر را ذکر کرد. الف . خوش زبانی و بدزبانی زبان ترجمان و بیانگر احوال درون است و زبان دریچه ای است از محتویات درون فرد, زبان انسان آیینه دل اوست. ب . بزرگواری و حسادت ج . خوش خلقی و کج خلقی د. حق پذیری و لجاجت
3. شرافت و اصالت خانوادگی، که منظور نجابت و پاکی خانواده است زیرا ازدواج دختر و پسر تنها پیوند و ترکیب دو فرد نیست بلکه پیوند دو خانواده است و نمی توان گفت من می خواهم با خود این فرد ازدواج کنم و کاری به خانواده و فامیلش ندارم . زیرا این فرد شاخه ای است از این خانواده و از ریشه های همان درخت خانواده تغذیه کرده است و صفات اخلاقی , روحی، عقلی و جسمی آن خانواده را از راه وراثت و محیط و عادات به این فرد منتقل کرده است .
4. عقل ; در واقع همان نور افکنی است که جاده زندگی را روشن می کند و باید زن و شوهر برای اداره ی زندگی و تربیت فرزندان از نیروی عقل و فهم مجهز برخوردار باشند و رشد عقلی کافی پیدا کرده باشند همان طور که ائمه اطهار ما را از ازدواج با افراد احمق و کم عقل نهی فرموده اند.
5. کفویت و تناسب: در رابطه به تناسب و کفویت با همسر گفتنی است که کفو هم بودن دو همسر یعنی تناسب، همتایی، هماهنگی، هم شأنی، سنخیت و همطرازی دختر و پسر و از آنجا که ازدواج، نوعی ترکیب بین دو انسان و دو خانواده است هر قدر بین این دو عنصر هماهنگی، همفکری، تناسب و سنخیت روحی و اخلاقی جسمی بیشتر باشد این ترکیب استوارتر، مستحکمتر، شیرین تر و جاودانه تر خواهد بود و هر چه هماهنگی و تناسب کمتر باشد زندگی سست تر، کم ثمرتر، و ناپایدارتر خواهد بود.
موضوع همتایی و کفویت را می توان در موارد زیر خرد کنیم:
1. همتایی دینی و ایمانی: زن متدین و پایبند به قوانین و اصول و فروع اسلام، باید با انسانی مانند خود ازدواج کند البته تناسب صد در صد امکان ندارد اما هر چه به هم نزدیک تر باشند و فاصله کمتر باشد بهتر است. انسان مؤمن اگر با همسر بی ایمان ازدواج کند و نتواند او را متدین نماید یا باید همرنگ او شده و بی دین شود و یا در برابر او مقاومت کند و دائما نزاع و زد و خورد داشته باشد که هر دو خسارت بزرگی است و فرزندانی که محصول چنین زندگی های آشوب زده ای باشند به سعادت نمی رسند.
2. همتایی و کفویت در مسائل فرهنگی و فکری: تفاهم و توافق فکری و فرهنگی میان دو همسر در زندگی مشترک نقش اساسی دارد. برای ایجاد یک زندگی پویا و پر بار باید معماران این کانون بتوانند یکدیگر را درک نموده و مکنونات و محتویات درونی خود را به هم تفهیم کنند و در بسیاری از موارد تصمیم مشترک و یکسان گرفته و بر مبنای آن عمل کنند و در فراز و نشیب های زندگی یاور همدیگر باشند و فرزندان خو را بر اساس یک طرح هماهنگ تربیت کنند.
و از آنجا که یکی از تناسب هایی که باید مورد توجه دختر و پسر قرار گیرد تناسب فرهنگی است اگر دختر مورد نظر از شهرستانی است که با فرهنگ و سطح فرهنگی و اجتماعی شما و خانواده تان هم افق است و از تناسب کافی برخوردارید مشکلی را ایجاد نخواهد کرد ولی اگر از دو فرهنگ متفاوتی هستید که ممکن است به تعارض منجر شود و پایه های زندگی مشترکتان را سست می کند، بهتر آن است که از آن صرف نظر کنید. این موضوع و تشخیص آن بستگی به اندکی تحقیق و بررسی و اشنایی بیشتر با سطح فرهنگی شهرستان مورد نظر است و می توان آن را در جلسات گفتگو و رفت و آمد به آنجا روشن کرد.
3. همتایی و کفویت اخلاقی: این همتایی از مهمترین موارد کفویت و همتایی بین زن و شوهر است ممکن است زن و شوهر از جهت دینی کفو همدیگر باشند ولی از جهت اخلاقی نه. نظیر جریان ازدواج زید بن حارثه با زینب دختر عمه پیامبر اکرم(ص) که هر دو متدین و با ایان بودند اما از جهت اخلاقی با هم تفاهم نداشتند و علی رغم این که پیامبر اکرم(ص) با آنها بارها صحبت کردند و به تفاهم و سازش سفارش کردند ولی آنها توان تحمل همدیگر را نداشتند. خلاصه چون اخلاقشان با هم جور در نمی آمد و علی رغم ایمان و تدین شان نتوانستند زندگی مشترکشان را ادامه دهند. بنابراین نباید پنداشت که تنها متدین بودن زن و شوهر برای زندگی موفق کافی است بلکه هماهنگی و کفویت در مسائل اخلاقی و تناسب از این نظر مهم است.
4. کفویت در تحصیلات: بهتر است زن و شوهر از نظر معلومات و تحصیلات علمی خیلی با هم فاصله نداشته باشند تا تفاهم بیشتری در زندگی شان وجود داشته باشد.
5. کفویت جسمی و جنسی: توازن و تناسب جسمی و جنسی در زندگی همسران نقش مهمی دارد. مسائل جنسی یکی از ارکان اصلی زندگی زناشویی است. ارضاء و رضایت جنسی زن و شوهر از همدیگر تأثیر عمیقی در موفقیت زندگی شان دارد. همان گونه که عدم اشباع و نارضایتی جنسی آنان تأثیر مخرب و خطرناکی بر کل زندگی باقی می گذارد زیرا اگر ناراضی باشند از همدیگر متنفر می شوند و چون گاهی خجالت می کشند موضوع را مطرح کنند و عدم ارضاء خود از طرف مقابل را به او بگویند به سردی روابط عاطفی و خانوادگی کشیده می شود و به تدریج ضربه های سهمگینی به دو طرف می زند. یعنی اگر یکی از دو همسر از نظر جسمی و جنسی قوی و گرم مزاج و دیگری ضعیف و سرد مزاج باشد در زندگی شان دچار مشکل می شود.
6. تناسب در زیبایی: توجه به کفویت و تناسب میان دختر و پسر در زیبایی ظاهری ضروری است اگر یکی زیبا وخوش اندام و خوش تیپ باشد و دیگری زشت و بد اندام، احتمال به وجود آمدن ناراحتی و مشکل برای هر دو و انحراف و حسرت و ... وجد دارد. گرچه باید گفت زیبایی یک معیار و اندازه معینی و استانداردی ندارد که بتواند افراد را با آن سنجید و تا حدودی به سلیقه افراد بستگی دارد. مهم آن است که هر دو یکدیگر را بپسندند و از هم دیگر خوششان بیاید و دلخواه هم باشند.
7. تناسب سنی: کفویت و تناسب دختر و پسر از نظر سن، تفاوت سن است نه تساوی سن. زیرا این تفاوت از آفرینش آنان است. تفاوت سن آنها به همان مقدار تفاوت سن بلوغ جنسی دختر و پسر باشد که معمولا پسر حدود 4 الی 5 سال دیرتر از دختر به بلوغ جنسی می رسد.
8. تناسب مالی: ازدواج دختر و پسر، در واقع پیوند دو خانواده است و صلاح نیست دختر و پسر از خانواده هایی باشند که تفاوت مالی زیادی بین آنهاست.
9. تناسب اجتماعی: کسی که اهل علم و تحقیق و پژوهش است و می خواهد عمر و زندگی اش را در راستای مسائل علمی و تحقیق بگذراند و بافت زندگی اجتماعی و خانوادگی اش این گونه بافتی است نباید با فرد و خانواده ای وصلت کند که روحیه اجتماعی شان یک روحیه تجملاتی، تشریفاتی و اشرافی است و اهل خوشگذرانی، مهمانی های آنچنانی و شب نشینی ها، مسافرت های تفریحی افراطی، و تفریحات پیاپی هستند.
1.. تناسب خانوادگی: از نظر شرافت و اصالت خانوادگی هر دو خانواده دختر و پسر در یک سطح نزدیک به هم باشند زیرا همان طور که گفته شد ازدواج پیوند خانواده ها و فامیل ها با یکدیگر است. بدنامی ها یا خوش نامی های دو طرف برای یکدیگر تأثیرگذار است. پس از این نظر هم باید تناسب باشد.
پاسخ به پرسش دوم :
در صحیفه سجادیه دعایی در مورد خصوص ازداوج نداریم ولی یکی از دعاهای آن در مورد پدرو مادر است که از ارکان ازدواج هستند و به حقوقو فراوانی که بر فرزندان دارند اشاره شده و وظایف فرزنداند در برابر آنها بیان شده و برای انها طلب رحمت و لطف و عنایت شده و از زحمات فراوان و دلسوزانانه آنها تشکر و ستایش شده و دعایی دیگر در مورد فرزندان است که ثمره و نتیجه ازدواج می باشند و برای آنها در تربیت خوب و الهی آنها درخواست کمک و اعانت شده و وظیفه والدین در بربر آنها بیان شده است . برخی دعاهای آن نیز که در مورد درخواست عافیت و حسن عاقبت است معنای عام و گسترده ای دارد و ازدواج موفق و سعادتمند از عوامل مهم در عافیت و حسن عاقبت است .
پاسخ به پرسش سوم :
الگوهای رفع چالش در زندگی مشترک امیر مومنان -ع- و حضرت زهرا -ع- فراوان است و به برخی اشاره می شود :
1- تقسیم کار در مورد کارهای مربوط به خانواده و معاش و رفع نیازهای زندگی ؛ بر این اساس کارهای داخل منزل با زهرای مرضیه -ع- و کارهای خارج از خانه با امیر مومنان -ع- بود .
2- حاکم بودن توافق و همدلی و لطف و مهربانی بر فضای خانه و سرشار بودن محیط خانه از عاطفه و رحمت .
3-کمک نمودن در انجام کارها و احساس مسئولیت در برابر یکدیگر و مشارکت داشتن در بر داشتن بار مشکلات و سختی های زندگی .
4- داشتن گذشت و بزرگواری و ایثارنسبت به یکدیگر
5- اهمیت دادن به وظایف و دستورات الهی و رعایت واجبات و محرمات شرعی و الهی و پایبندی به اخلاق اسلامی و الهی .
6- رعایت احترام متقابل از طرف زن و شوهر و مراعات حقوق یگدیگر .
6-اهمیت دادن به تربیت فرزندان و احترام به فرزندان و مشارکت در تربیت درست آنها بر اساس موازین و ملاک های اسلامی .

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۵ دی ۹۴ ، ۰۸:۲۶
فداییان ولایت موسسه قرآنی

نکات مهم در زندگی (حتما بخونید)

مجموعه : سبک زندگی
نکات مهم در  زندگی (حتما بخونید)
زندگی همچون بادکنکی است در دستان کودکی
که همیشه ترس از ترکیدن آن لذت داشتنش را از بین میبرد

شاد بودن تنها انتقامی است که میتوان از دنیا گرفت
پس همیشه شاد باش

امروز را برای ابراز احساس به عزیزانت غنمینت بشمار
شاید فردا احساس باشد اما عزیزی نباشد

کسی را که امیدوار است هیچگاه ناامید نکن
شاید امید تنها دارائی او باشد

اگر صخره و سنگ در مسیر رودخانه زندگی نباشد
صدای آب هرگز زیبا نخواهد شد

هیچ وقت به خدا نگو یه مشکل بزرگ دارم
به مشکل بگو من یه خدای بزرگ دارم

دوست داشتن بهترین شکل مالکیت
و مالکیت بدترین شکل دوست داشتن است

خوب گوش کردن را یاد بگیریم
گاه فرصتها بسیار آهسته در میزنند

وقتی از شادی به هوا میپری
مواظب باش کسی زمین رو از زیر پاهات نکشه

مهم بودن خوبه
ولی خوب بودن خیلی مهم تره

فراموش نکن قطاری که ار ریل خارج شده، ممکن است آزاد باشد
ولی راه به جائی نخواهد برد

میتوانی بگوئی : صبح به خیر خدا جان
یا بگوئی : خدا به خیر کنه، باز صبح شده
انتخاب با توست

اگر در کاری موفق شوی
دوستان دروغین و دشمنان واقعی بدست خواهی آورد

زندگی کتابی است پر ماجرا
هیچگاه آن را به خاطر یک ورقش آنرا دور نینداز

مثل ساحل آرام باش
تا مثل دریا بی قرارت باشند

جائی در پشت ذهنت به خاطر بسپار
که اثر انگشت خداوند بر همه چیز هست

یک دوست وفادار تجسم حقیقی از جنس آسمانی هاست
که اگر پیدا کردی قدرش را بدان

فکر کردن به گذشته
مانند دویدن به دنبال باد است

باد همیشه می وزد
میتوانی در مقابلش هم دیوار بسازی، هم آسیاب بادی
تصمیم با توست

آدمی ساخته افکار خویش است
فردا همان خواهد شد که آنروز به آن می اندیشد

برای روزهای بارانی سایه بانی باید ساخت
برای روزهای پیری اندوخته ای باید داشت

برای آنان که مفهوم پرواز را نمیفهمند
هر چه بیشتر اوج بگیری کوچکتر میشوی

فرق است بین دوست داشتن و داشتن دوست
دوست داشتن امری لحظه ایست
ولی داشتن دوست استمرار لحظه های دوست داشتن است

اگر روزی عقل را بخرند و بفروشند
ما همه به خیال اینکه زیادی داریم فروشنده خواهیم بود

علف هرز چیه؟!
گیاهی که هنوز فوایدش کشف نشده
پس هرگز دنیا را بی ارزش حساب نکن

زنان هوشیارتر از آن هستند
که مردانگی خود را به همسران خود نشان بدهند
سعی کن اعتمادت از آنها سلب نشود

تاریک ترین ساعت شب درست ساعات قبل از طلوع خورشید است
پس همیشه امید به روشنایی داشته باش

چه خوب می شد اگر، اطلاعات را با عقل اشتباه نمی گرفتیم و عشق را با هوس
و حلال را با حرام و دنیا را با عقبی و رحمان را با شیطان

بیا لبخند بزنیم بدون انتظار هیچ پاسخی از دنی

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۵ دی ۹۴ ، ۰۸:۱۶
فداییان ولایت موسسه قرآنی

23 ربیع الأوّل، سالروز ورود حضرت فاطمه معصومه علیهاالسّلام به بلد طیّب قم

3.JPG4_0.JPG

یَا فَاطِمَهُ اشفَعِی لِی فِی الجَنَّه فَإنَّ لَکِ عِندَاللهِ شَأنٌ مِنَ الشَّأن

23 ربیع الأوّل، سالروز ورود حضرت فاطمه معصومه علیهاالسّلام به بلد طیّب قم گرامی باد.

3.JPG



نام : فاطمه علیها السّلام

لقب :معصومه

کُنیه : اخت الرّضا – کریمه اهل بیت علیهم السّلام

نام پدر : موسی علیه السّلام

نام مادر : نجمه

تاریخ ولادت : 1 ذی القعده سنه 173 هجری قمری

محلّ ولادت : مدینه منوّره

مدّت عمر : 28 سال

تاریخ ورود به شهر مقدّس قم : 23 ربیع الأوّل سنه 201 هجری قمری

تاریخ وفات : 10 ربیع الثّانی سنه 201 هجری قمری

علّت وفات : بیماری – سکونت 17 روزه در قم

محلّ دفن : قم








۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۴ دی ۹۴ ، ۰۷:۴۱
فداییان ولایت موسسه قرآنی

ثواب قرائت سوره های قرآن

قرائت و تلاوت تمام سوره های قرآن آثار دنیوی و اخروی بی شماری دارد و برای هر کدام از سوره های قرآن فضائل زیادی بیان شده است. البته به این نکته باید توجه داشت که قرآن برنامه زندگی و کتاب عمل است و تلاوت آن سرآغازی است برای تفکر و ایمان و وسیله ای است برای عمل کردن به محتوای قرآن و همه پاداشهای عظیم نیکو کاران نیز از همین جا و با همین شرایط تحقق می یابد.

نکته دیگری که قابل تذکر است این است که ما نباید دنبال این باشیم که کدام سوره از همه ثواب بیشتری دارد و تنها با خواندن همیشگی آن سوره از برکت سوره های دیگر محروم بمانیم. چرا که قرآن مجموعه ای است که باید همه آن در کنار هم باشد و انسان با بهره گیری از همه آن است که می تواند به خودسازی بپردازد.

البته در روایات فضیلت ها و برکات خاصی برای هر کدام از سوره ها و حتی بعضی از آیات قرآن بیان شده است. که از باب نمونه به ذکر برخی از این فضائل می پردازیم:

۱٫ فضیلت «بسم الله الرحمن الرحیم»: در روایات اسلامی به قدری به این آیه اهمیت داده شده که آن را چیزی هم ردیف اسم اعظم الهی معرفی می کند. چنانکه از امام صادق (ع) نقل شده:  ”«بسم الله الرحمن الرحیم» به اسم اعظم خدا نزدیک تر است از مردمک چشم به سفیدی آن”.[۱] روایات بسیاری به همین مضمون در فضیلت «بسم الله الرحمن الرحیم» به ما رسیده است.

۲٫ فضیلت سوره حمد (فاتحه الکتاب): از رسول اکرم (ص) نقل شده است که حضرت فرمودند: “هر کس سوره فاتحه الکتاب را بخواند به او آن چنان پاداشی می دهند که گویی دو ثلث قرآن را خوانده و بر هر مؤمن صدقه داده است.”[۲] در روایت دیگری وارد شده که:” هر کس این سوره (حمد) را بخواند هر چه از خدا بخواهد به او می دهد.” یا سوره حمد را شفای برای هر درد و بیماری معرفی کرده اند. به هر حال روایات بسیاری در اهمیت این سوره وارد شده است و قرائت آن ثواب بسیار زیادی دارد.

۳٫ سوره توحید: فضائل زیادی برای خواندن این سوره ذکر شده است. از جمله اینکه سوره توحید را ثلث قرآن می دانند و در تشییع جنازه خواننده سوره توحید هفتاد هزار ملک می آیند پیامبر اعظم (ص) فرمودند کسی که ایمان به خدا و روز قیامت دارد خواندن سوره توحید بعد از هر نماز ترک نکند چرا که هر کس آن را بخواند خداوند خیر و دنیا آخرت را برای او جمع می کند و خودش و والدین او و فرزندان اون را می آمرزد.[۳] ”

۴٫ سوره بقره: از پیامبر اعظم (ص) سؤال شد که کدام سوره افضل سوره ها می باشد حضرت فرمودند:” سوره بقره و در آن آیة الکرسی.”

۵٫ آیة الکرسی: ثواب خواندن این آیات به حدی زیاد است که شیعه و سنی نقل کرده اند که پیامبر (ص) فرمودند: هر گاه مؤمنی آیة الکرسی بخواند و ثواب آن را به اهل قبور اهدا کند خداوند به ازاء هر حرفی برای او فرشته ای قرار می دهد که تا روز قیامت برای او تسبیح کنند.

۶٫ فضیلت سوره آل عمران: وارد شده که هر کس این سوره را بخواند هر آیه ای از آن امانی است برای گذشتن از پل دوزخ.”[۴]

۷٫ سوره نساء: وارد شده، هر کس سوره نساء را روز جمعه بخواند از فشار قبر ایمن خواهد بود[۵] و درباره سوره مائده آمده است که هر کس آن را هر پنجشنبه بخواند ایمانش آلوده نمی شود و برای خدا شریک قرار نمی دهد.

۸٫ سوره فلق و ناس: در روایتی از پیامبر (ص) نقل شده که به یکی از یارانش فرمود: می خواهی دو سوره به دو تعلیم کنم که برترین سوره های قرآن هستند؟ عرض کرد: آری ای رسول خدا حضرت معوذتین (سوره فلق و سوره ناس) را به او تعلیم کردند. سپس آن دو را در نماز صبح قرائت نمودند و فرمودند هر گاه بر می خیزی و می خوابی این دو سوره را بخوان[۶].

خلاصه هر سوره ای از قرآن دارای خاصیتی معنوی است؛  که به راحتی نمی توان قضاوت کرد کدام سوره ثواب بیشتری دارد. اما آن چه که مهم است، قرآئت و تلاوت همه سوره های قرآن است؛ تا انسان از همه فضائل آن بهرمند شود.[

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۰ دی ۹۴ ، ۰۷:۵۹
فداییان ولایت موسسه قرآنی

فواید خواندن آیت الکرسی



 

 

فواید خواندن آیت الکرسی

 

امام محمد باقر از امیر المومنین (ع) روایت فرموده: هنگامی که آیت الکرسی نازل شد رسول خدا (ص) فرمود آیه الکرسیآیه ای است که از گنج عرش نازل شده و زمانی که این آیه نازل گشت هر بتی که در جهان بود با صورت به زمین خورد.

 

در این زمان ابلیس ترسید و به قومش گفت :"امشب حادثه ای بزرگ اتفاق افتاده است باشید تا من عالم را بگردم و خبر بیاورم.

 

ابلیس عالم را گشت تا به شهر مدینه رسید مردی را دید و از او سوال کرد: " دیشب چه حادثه ای اتفاق افتاد"

 

مرد گفت "رسول خدا فرمود:" آیه ای از گنج های عرش نازل شد که بت های جهان به خاطر آن آیه همگی با صورت به زمین خوردند. ابلیس بعد از شنیدن حادثه به نزد قومش رفت و حادثه را به آن ها خبر داد.


===================

 

آیت الکرسی سید آیات قرآن

پیامبر به حضرت علی (ع) فرمود: " یا علی ! من سید عربم-مکه سید شهر هاست- کوه سینا سید همه کوه هاست- جبرئیل سید همه فرشتگان است - فرزندانت سید جوانان اهل بهشتند- قرآن سید همه کتاب هاست - بقره سید همه سوره های قرآن است - ودر بقره یک آیه است که آن آیه 50کلمه دارد و هر کلمه 50 برکت دارد و آن آیت الکرسی است.


================================

 

پا داش کسی که آیت الکرسی را زیاد می خواند

عبدالله بن عوف گفته است:" شبی خواب دیدم که قیامت شده است و من را آوردند و حساب من را به آسانی بررسی کردند. آنگاه مرا به بهشت بردند و کاخ های زیادی به من نشان دادند. به من گفتند: درهای این کاخ را بشمار ؛ من هم شمردم 50 درب داشت.

 

بعد گفتند: خانه هایش را بشمار. دیدم 175 خانه بود. به من گفتند این خانه ها مال توست. آن قدر خوشحال شدم که از خواب پریدم و خدا را شکر گفتم.

 

صبح که شد نزد ابن سیرین رفتم و خواب را برایش تعریف کردم.

 

او گفت : معلوم است که تو آیه الکرسی زیاد می خوانی. گفتم : بله ؛ همین طور است. ولی تو از کجا فهمیدی. گفت برای اینکه این آیه 50 کلمه و 175 حرف دارد. من از زیرکی حافظه او تعجب کردم. آنگاه به من گفت : هر که آیه الکرسی را بسیار بخواند سختی های مرگ بر او آسان می شود.

 

=========

 

داستان نزول

رسول اکرم (ص) فرمود: چون خدای متعال خواست سوره ی حمد و آیه های شهدالله (18و19 آل عمران) و قل اللهم (26-27آل عمران) و سوره توحید و آیه الکرسی را به زمین نازل کندهمگی به عرش الهی چنگ زدند در حالی که بین آن ها و خداوند حجابی نبود.

 

سپس فرمودند : پروردگارا ما را به خانه پر گناه و به سوی کسانی که عصیان و گناه می کنند می فرستی ؛ در حالی که ما پاک و مطهر هستیم.

 

سپس خدای متعال فرمود :" به عزت و جلال خودم سوگند ، هیچ کس شما را بعد از نماز نخواند مگر این که او را در مرتبه بالای قدس جای دهم که از نعمت های آن استفاده کنند و در هر روز 70 بار به او با نظر رحکت خود بنگرم و در هر روز 70 حاجت او را برآورم هرچند که بسیار گناه کرده باشد که کمترین آن دعاها و حاجت ها و آمرزش گناهان باشد. او را از هر دشمنی پناه می دهم و برای پیروزی بر هر دشمنی یاریش می دهم و مانعی به جز مرگ برای بهشت رفتن او نباشد.( یعنی بعد از مرگ بلافاصله به بهشت می رود)

 

====================


آیت الکرسی برای حفظ چشم

بعد از هر نماز دستان را روی چشم بگذارید و بعد از خواندن آیت الکرسی بگویید:"اللهم احفظ حدقتی بحق حدقتی علی بن ابیطالب(ع)"


==========

 

امان نامه الهی

امام کاظم (ع) فرمود: از بعضی پدران بزرگوارم شنیدم که کسی داشت سوره حمد را می خواند پس حضرت فرمود: هم شکر خدا را به جای آورد و هم به پاداش رسید. بعد حضرت شنید که سوره توحید می خواند فرمود: ایمان آورد و ایمنی به دست آورد و سپس شنید که سوره قدر می خواند فرمود: راست گفت و آمرزیده شد و بعد شنید که آیت الکرسی می خواند فرمود: خداوند خالق امان نامه برایش فرو فرستاد.

 

================

 

قرآن برتر است یا تورات؟

روایت شده که از پیامبر (ص) پرسیدند: قرآن برتر است یا تورات؟ فرمودند: در قرآن آیه ای است که از تمام کتابهایی که خداوند بر پیامبرانش نازل فرموده بهتر و برتر و والاتر است و آن آیه الکرسی است.

 

پیامبر فرمودند با فضیلت ترین آیه ای که بر من نازل شد آیه الکرسی است.

 

پیامبر فرمودند آیه الکرسی وسوره توحید عظیم تر از همه چیزهایی است که دون و پست تر از خداست.

 

پیامبر (ص) فرمودند: دانش بر تو گوارا باد. سوگند به کسی که جان محمد در دست اوست این آیه دارای دو زبان و دو لب است که در عرش الهی تسبیح و تقدیس خدا می گوید.

 

رسول خدا (ص) فرمود: در شب معراج دو لوح را دیدم ، که در یک لوح سوره حمد و در لوح دیگر کل قرآن قرار داشت که سه نور از آن می درخشید . پس گفتم ای جبرئیل این نوره چیست؟ جبرئیل در جواب گفت : آن سه نور یکی سوره توحید و یکی سوره یاسین و دیگری آیه الکرسی می باشد.

 

پیامبر (ص) فرمودند: در معراج در آـسمان هفتم دیدم که ملائکه حجب سوره نور را می خوانند ، خزان کرسی آیه الکرسی و حمله عرش سوره مومن را می خوانند.

 

امام صادق (ع) فرمود: همانا من از آیه الکرسی برای بالا رفتن درجات استفاده می کنم.

 

امام صادق (ع) فرمودند: هرگاه سوره حمد و توحید و قدر را با آیه الکرسی بخوانید و بعد از آن برخیزید و و رو به قبله حاجات خود را از خدا بخواهید که حاجاتتان بر آورده خواهد شد زیرا اسم اعظم هستند.

 

امام علی (ع) فرمودند اگر شما از آثار معنوی آیه الکرسی آگاه بودید در هیچ حال خواندن آن را ترک نمی کردید.

 

امام محمد باقر (ع) فرمودند: هر کس یک بار آیه الکرسی را بخواند خداوند هزار ناراحتی از ناراحتی های دنیا و هزار سختی آخرت رااز او دور می کند که کمترین ناراحتی دنیا فقر و کمترین سختی آخرت فشار قبر است.

 

رسول خدا در خواب به دختر خویش فرمودند: ترازوی اعمال خویش را با آیه الکرسی سنگین گردان. زیرا هرکس آن را قرائت نماید آسمان وزمین با فرشتگانش به جنبش و حرکت در آیند و خداوند را با صدای بلند به پاکی یاد کنند و او را بزرگ بدارند و تسبیح گویند. پس از آن تمامی فرشتگان از خداوند می خواهند که گناه خواننده آیه الکرسی را ببخشد و از خطا و لغزشش در گذرد.

 

رسول خدا (ص) فرمودند: هرکس آیه الکرسی را یک بار بخواند اسم او از دیوان اشقیا و انسان های بد محو می شود.

 

امام رضا (ع) به نقل از پیامبر فرمودند: هر کس 100 مرتبه آیه الکرسی را بخواند چنان باشد که همه عمر خود را عبادت کرده باشد.


=======

 

بعد از نماز

پیامبر فرمودند: هر کس آیه الکرسی را بعد از نماز بخواند هفت آسمان شکافته گردد و به هم نیاید تا خداوند متعال به سوی خواننده آیت الکرسی نظر رحمت افکند و فرشته ای را بر انگیزد که از آن زمان تا فردای آن کارهای خوبش را بنویسد و کارهای بدش را محو کند.

 

رسول اکرم (ص) فرمود: یا علی بر تو باد به خواندن آیه الکرسی بعد از هر نماز واجب. زیرا به غیر از پیغمبر و صدیق و شهید کسی به خواندن آن بعد از هر نماز محافظت نمی کند و هر کس بعد از هر نماز آیه الکرسی را بخواند به جز خداوند متعال کسی او را قبض روح نمی کند و مانند کسی باشد که همراه پیامبران خدا جهاد کرده تا شهید شده است و فرمود: بعد از مرگ بلا فاصله داخل بهشت می شود و به جز انسان صدیق و عابد کسی بر خواندن آیه الکرسی مواظبت نمی کند.

 

در روایتی از امام باقر آمده است:" هر کس آیه الکرسی را بعد از هر نماز بخواند از فقر و بیچارگیدر امان شود و رزق او وسعت یابد و خداوند به او از فضل خودش مال زیادی بخشد."

 

رسول اکرم فرمودندک هر کس آیه الکرسی را بعد از هر نماز واجب بخواند نمازش قبول درگاه حق می گردد و در امان خدا باشد و خداوند او را از بلاها و گناهان نگه دارد.

 

جهت نور چشم بعد از هر نماز دست بر چشم بگذارد و آیه الکرسی بخواند و بگوید :" اعیذ نور بصری بنور الله الذی لا یطفی"

 

خداوند به موسی بن عمران وحی فرمود: کسی که بعد از نماز واجبش آیه الکرسی بخواند خداوند متعال به او قلب شاکرین - اجر انبیا و عمل صدیقین را عطا فرماید و چیزی جز مرگ از داخل شدن او به بهشت جلوگیری نمی نماید. مداومت نمی نماید به آن مگر پیامبر یا صدیق یا کسی که از او راضی شده ام و یا شخصی که شهادت را روزی او می نمایم.


=============


زیادی علم وحافظه

پیامبر (ص) روایت کرده است که فرمودند : 5 چیز حافظه را قوی می گرداند: خوردن شیرینی - گوشت نزدیک گردن - عدس - نان سرد و خواندن آیت الکرسی

 

عالمی گوید : هر که علم می خواهد بر پنج چیز مواظبت می کند:

 

1- پرهیزکاری در آشکارا و پنهان 2- خواندن آیت الکرسی 3- همیشه با وضو بودن 4- نماز شب خواندن حتی اگر دو رکعت باشد. 5- غذا خوردن به منظور نیرو گرفتن نه شکم پر کردن.

 

===

 

سفر

امام صادق (ع) فرمود: سفر را با دادن صدقه و یا با خواندن آیت الکرسی آغاز کنید. کسی که در سفر هر شب آیه الکرسی را بخواند هم خودش در سلامت باشد و هم چیزهایی که همراه اوست.

 

====

حاجت

اگر برای کسی کار مهمی پیش آمده باشد و بخواهد که زود انجام شود و به صحرایی رود که در آنجا کسی نباشد و خطی دور خود بکشد و رو به قبله با تواضع بنشیند و 70 بار آیه الکرسی را بخواند . بدون شک در آن روز حاجات او بر آورده شود . این کار تجربه شده است و شکی در آن نیست.

 

رسول اکرم (ص) فرمودند: هرگاه برای حاجتت از خانه ی خود بیرون آمدی آیه الکرسی را بخوان که حاجتت به خواست خدا برآورده گردد.

 

امام علی (ع) فرمودند: هرگاه یکی از شما اراده حاجتی کند پس صبح روز پنج شنبه در طلب آن بیرون رود و در وقت بیرون رفتن آخر سوره آْ عمران ( آیه 190تا آخر) و آیه الکرسی و سوره قدر و حمد را بخواند ، زیرا که در خواندن این ها حوائج دنیا و آخرت برآورده می شود.

 

در روایت آمده است هر کس آیت الکرسی را در وقت غروب بخواند حاجتش برآورده گردد.

 

منبع:پایگاه فرهنگی تفریحی ایران ناز


۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۰ دی ۹۴ ، ۰۷:۵۳
فداییان ولایت موسسه قرآنی

چگونه انگیزه را ایجاد و آن را حفظ کنیم؟

تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ماه ۱۳۹۲

دانشجوآنلاین: اگر قصد دارید با یک انگیزه‌ی قوی مطالعه دروس آزمون ارشد را شروع کنید و تا روز آزمون، پرانرژی باشید. این مطلب را از دست ندهید... 

دکتر محمد محرابیون، استاد دانشگاه و مشاور آزمون‌های کارشناسی ارشد در این مطلب به مفهوم انگیزه، سپس فرایند ایجاد انگیزه و در نهایت حفظ انگیزه می پردازد.

ایجاد انگیزه موضوع مهمی است و می تواند به فرایند مطالعاتی و تحصیلی شما جهت داده و حرکت شما را سریع تر کند. اما مطمئنا مهم تر از ایجاد انگیزه، حفظ انگیزه است. یعنی یکی از مشکلاتی که معمولا دانشجویان در حین مطالعاتشون مخصوصا برای آزمون های تحصیلات تکمیلی دارند این است که انگیزه ایجاد می شود و حفظ انگیزه به مراتب سخت تر از ایجاد انگیزه است.

بحث این هفته را به دو قسمت تقسیم می کنیم. در قسمت اول به مفهوم و فرایند انگیزه می پردازیم؛ این که انگیزه چه طور ایجاد می شود و در گام بعد به راه هایی برای حفظ انگیزه می پردازیم.

 

1. مفهوم انگیزه

برای انگیزه تعاریف متعددی وجود دارد. تعریفی آکادمیکی که در مورد انگیزه وجود دارد این است که انگیزه یک نوع نیرو است. این نیرو یک نوع نیروی ذهنی است و این باعث می شود افراد به گونه خاصی رفتار کنند. یعنی باعث می شود رفتار فرد A  با رفتار فرد B متفاوت باشد. پس باید این را ابتدا در نظر بگیریم که انگیزه یک موضوع ذهنی است. یعنی چیزی عینی نیست که شما بتوانید به راحتی به دست بیاورید یا قابل کپی برداری باشد. انگیزه ذهنی است و در هر فرد نسبت به دیگری متفاوت است. پس ادعاهایی مبنی بر این که ما می توانیم به شما انگیزه بدهیم یا انگیزه خودمان را به شما تلقین کنیم اشتباه است!

افرادی که به شما انگیزه می دهند، در واقع توانسته اند انگیزه شما را زیادتر کنند، نه این که در شما ایجاد انگیزه کنند. ایجاد انگیزه یک چیز کاملا فردی، کاملا ذهنی و ذاتی است و اکتسابی نیست.

 

انگیزه چه طور به وجود می آید؟

انگیزه معمولا بر اساس یک نیاز که ارضا نشده، ایجاد می شود. به عبارت دیگر، افراد معمولا در برهه های مختلفی از زندگی شان دچار نیازهای متفاوتی می شوند که این نیاز ها در ابتدا ارضا نشده هستند. این نیاز ارضا نشده معولا در افراد ایجاد تنش یا به سخن بهتر یک نوع دغدغه ذهنی ایجاد می کند. فرد برای این که بتواند از این دغدغه ذهنی رهایی پیدا کرده و یا تنش آن را کم تر کند، در خود ایجاد انگیزه می کند. انگیزه یک نیروی محرک در فرد ایجاد می کند و این نیروی محرک باعث می شود که فرد به رفتاری دست زده و کاری را انجام دهد.

پس همان طور که می دانید عامل به وجود آمدن انگیزه یک نیاز است، نیازی که ارضا نشده و افراد مختلف نیز طبیعتا نیازهای متفاوت، سطوح مختلف نیازها و درجات مختلفی از ارضا نشدگیِ نیازهای‌شان دارند.

به همین دلیل ما موقعی که شما برای تحصیلات تکمیلی مطالعه کردن را شروع می کنید و در مسیر مطالعه تحصیلات تکمیلی هستید، ابتدا باید ببینید این نیازی که شما را به سمت آزمون های تحصیلات تکمیلی سوق داده چه نوع نیازی است؟

آیا این نیاز یک نیاز ارضا نشده است؟ یا نیازی است که شما اصلا به وجود آن اطمینان ندارید و فکر می کنید آن فرایند جمعیتی که یک سری افراد برای ادامه تحصیلات تکمیلی اقدام کرده و نتیجه گرفته اند، من هم باید به این سمت بروم؟ این دلیل، دلیل درستی نیست. شما باید دقت کنید و بررسی کنید ببینید آن نیاز ارضا نشده ای که باعث شده است شما به سمت مطالعه باری کنکور ارشد بروید چیست؟

افراد مختلف انگیزه های متفاوتی دارند. برای یکی می تواند خشم فروخفته ای باشد از شکست هایی که در زندگی اش دارد و بخواهد در آزمون تحصیلات تکمیلی این شکست ها را جبران کند. و دوباره خودش را مطرح کند. برای فردی دیگر می توانید این بحث باشد که در محیط کار احساس ضعف می کند. احساس می کند که همکارانش در شرایط شغلی بهتری ـ به واسطه تحصیلات تکمیلی ـ قرار گرفته اند و این فرد احساس می کند این احساس باید به نحو دیگری ارضا شود. ممکن است برای فرد دیگری این نیاز برای این باشد که از یک نواختی زندگی اش خارج شود. یعنی حس می کند فرایندی که زندگی اش دارد یک فرایند یکنواخت است و نیاز به یک تکان و تغییر دارد و فرد فکر می کند می تواند از طریق آزمون های تحصیلات تکمیلی و تحصیل در یک مقطع بالاتر این یکنواختی را از بین ببرد.

حتما و حتما به شما تاکید می کنم که ببینید این نیاز ارضا نشده برای شما چه چیزی است؟ دلیل آن را پیدا کنید. خیلی وقت ها بچه می گویند انگیزه ندارم و با این که سعی می کنم در خودم احساس انگیزه کنم نمی توانم به صورت مناسبی مطالعه کنم و بازدهی کافی ندارم. علت این است که آن نیاز ارضا نشده را  برای خودشان مشخص نکردند. آن نیاز ارضا نشده باید نیازی باشد که شما به خاطر آن حاضر باشید شش هفت ماه زندگی تان را تغییر دهید، از تفریحات تان بزنید و روند زندگی تان را تغییر دهید.

نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که این نیاز ارضا نشده فردی است و کسی نمی تواند آن را به شما القا کند. یعنی اگر فکر می کنید که انگیزه شما اکتسابی از نظرات جامعه و افراد پیرامون شماست، مطمئن باشید آن انگیزه نیست، یک نوع فشار است. نوعی فشار که طبیعتا ایجاد انگیزه نمی کند. پس حتما توصیه من به شما دوستان عزیز این است که قبل از این که انگیزه را برای خودتان تعریف کنید و فکر کنید که این شرایطی که شما در آن قرار دارد، شرایطی است که در شما ایجاد انگیزه می کند، حتما آن نیاز ارضا نشده را برای خودتان مشخص کنید. آن نیاز ارضا نشده فردی و ذهنی است و کسی نمی تواند آن را به شما دیکته یا تحمیل کند.

 

بعد از اینکه این نیاز ارضا نشده در شما ایجاد می شود، همین طور که گفتم یک تنش ایجاد می کند و این تنش است که شما را به سمت آن رفتار سوق می دهد. پس توصیه من به شما باز هم این این است که بیایید آن تنش و نیاز ارضا نشده را شناسایی کنید و بر مبنای فرایند انگیزه در خودتان ایجاد انگیزه کنید.

بعد از این که انگیزه را در خودتان ایجاد کردید که حالا من این انگیزه را دارم، حتما آن لحظاتی را که در آن قرار دارید را به کاغذ انتقال دهید. یعنی جمله ای را داشته باشید که بیانگر آن حالات روحی شما باشد و آن را همیشه به همراه داشته باشید. این باعث می شود که این انگیزه که در شما ایجاد شده، پایدار بماند.

 

 

بیشتر بخوانید
-------------------------------------------------------------

2. حفظ انگیزه

موردی دومی که به آن می پردازیم و به نظر من اهمیت بیتشری نسبت به ایجاد انگیزه دارد، حفظ انگیزه است. درصد زیادی از افرادی که ایجاد انگیزه در آن ها اتفاق می افتد، نمی توانند آن را حفط کنند و به اصطلاح در ادامه مطالعه می بُرند.

اولین عاملی که در حفظ انگیزه مهم است، همین طور که گفتم نیازهای ارضا نشده است. یعنی اگر شما نیازهای ارضا نشده‌تان را به درستی شناسایی کنید، عوامل به وجود آورنده و آن تنش و دغدغه ذهنی را درست شناسایی کنید، طبیعتا انگیزه شما و حفظ آن طولانی مدت تر خواهد شد.

 

مورد دوم پاداش و اهداف کوتاه مدت است. یکی از عواملی که می تواند انگیزه را از بین ببرد، انتظاراتی است که ما در طی بلند مدت از خودمان داریم و چون که نمی توانیم نتیجه آن را ببینیم، به مرور زمان یک حالت فرسایشی پیدا کرده و موجب کاهش انگیزه می شود. به عبارت دیگر انسان ها همیشه دوست دارند نتیجه کاری را که انجام می دهند ببینند؛ این نتیجه، ناخوداگاه در فرد ایجاد یک پاداش می کند. دقت داشته باشید پاداش هایی که منجر به انگیزه می شود و یا پاداش هایی که انگیزه را در واقع ترفیع، بهبود و ثابت نگه می دارد، می تواند پاداش های مادی یا ذهنی باشند.

اما پاداش های ذهنی به مراتب از پاداش های مادی اهمیت، تاثیرگذاری و ثبات شان بیشتر است. موقعی که انسان نتیجه کاری را که انجام می دهد را می بیند ناخوداگاه در خود احساس موفقیت می کند. یعنی من توانستم یک گام به جلو بروم و یک گام به هدفم نزدیک تر بشوم.

این باعث می شود که از لحاظ روحی شما شارژ شوید. این نه‌تنها از انگیزه شما کم نمی کند، بلکه انگیزه شما را بیشتر می کند. چه چیزی در واقع می تواند شما را در دیدن نتیجه کارتان کمک کند؟ پاداش ها و اهداف کوتاه مدت!

من همیشه این مثال می زنم. شما باید سعی کنید هفته به هفته پیشرفت های تان را ببینید. به عنوان مثال در کلاس های زبان بررسی کنید در این هفته چند کلمه جدید یاد گرفته اید. همین عدد کلمات جدید  می تواند به شما در ایجاد انگیزه کمک کند. یعنی من توانسته ام نسبت به هفته قبلم پیشرفت داشته باشم و به یک عدد بیشتر برسم، پس توانسته ام نتیجه کارم را ببینم. این خودش شما را شارژ کرده و انگیزه‍‌تان را افزایش می دهد. مشکلی که این وسط وجود دارد این است که معمولا افراد برای خودشان پاداش و اهداف بلندمدت تعریف می کنند که این درست نیست. شما همیشه سعی کنید مثلا بگویید تا آخر هفته من چه چیزهایی باید به دست بیاورم و چه الزاماتی مثلا باید رعایت کنم تا آخر هفته که اگر رعایت کنم، توانسته ام به هدفم برسم.

داشتن یک برنامه هفتگی انعطاف پذیر و نه یک برنامه دیکته شده و نه برنامه ای که فردی غیر از شما به شما داده، در موفقیت شما می تواند تاثیر بگذارد. پس بهتر است پاداش ها و اهداف کوتاه مدت را همراه باید یک برنامه انعطاف پذیر ضمیمه کنید و در هفته اجرا کنید.

جعبه لایتنر که یکی از ابزارهای آموزشی به شمار می رود در زمینه حفظ مطالب کوتاه، اساسش بر مبنای همین پاداش ها کوتاه مدت است. یعنی شما موقعی که از یک خانه به خانه دیگر در جعبه لایتنر جلو می روید، ناخودگاه به ذهن تان ایجاد پیشرفت را القا کرده اید، یک پاداش به ذهن تان داده اید و این می تواند شما را شارژ کند.

 

3. گروه‌های مرجع

گروه های مرجع افرادی هستند که انسان ها سعی می کنند به آن ها برسند. این گروه مرجع می تواند یک انسان مذهبی، یک هنرمند و یا یک چهره علمی باشد. انسان ها ناخوداگاه در دل شان علاقه دارند خود را به یک چهره نزدیک کرده و یا وی را پیشوای خود قرار دهند. توصیه من به شما این است که شما برای خودتان گروه مرجع تعریف کنید. یعنی بگویید دوست دارید جای چه کسی قرار بگیرید. بعد این را تصور کرده و بگویید شما هم می توانید در این وضعیت و حتی وضعیت های بهتر از آن قرار بگیرید. ذهنیت های شما می تواند به شدت بر رفتارها و عینیت های شما تاثیر بگذارد. پس بیایید در ذهن تان مرور کنید گروه های مرجعی که دوست دارید مثل آن ها باشید چه ویژگی هایی دارند. چه چیزی دارد که شما دوست دارید به آن برسید و آن را تصور کنید؛ شرایطی که آن فرد در آن قرار دارد، شرایط زندگی‌ای که آن فرد دارد و او چه مسیری را رفته است. سعی کنید خودتان را به او نزدیک کنید. از همه مهمتر این که او در زندگی اش دچار چه شکست هایی شده است. آیا آن فردی که مرجع من و ایدآل من است در زندگی اش دچار مشکل نشده است؟ آیا او توانسته انگیزه اش را حفظ کند یا انگیزه اش را از دست داده است؟ چه طور توانسته انگیزه اش را حفظ کند؟ مطالعه کنید و سعی کنید خودتان را به او نزدیک کنید. سعی کنید همیشه در ذهن تان شخصیت پردازی کنید. سعی کنید به مرور زمان خود را جای این شخص قرار دهید.

 

4. خودتان را تنها با خودتان مقایسه کنید

یکی از مشکلاتی که بچه ها در هنگام درس خواندن، مخصوصا در نتایج آزمون های آزمایشی دارند، این است که اگر نتیجه باب میل‌شان نبود و یا با نفرات برتر خیلی فاصله داشتند، ناخوداگاه خود را یک شکست خورده می بینند و انگیزه شان به شدت کاهش پیدا می کند. این افراد معمولا مسیر مطالعاتی شان دچار نواسانات زیادی شده و ممکن است حتی درس خواندن را کنار بگذارند.

توصیه همیشگی من به این دسته از دوستان این است که خودتان را با خودتان مقایسه کنید. موقعی که خودتان را با خودتان مقایسه می کنید پیشرفت های که داشته اید بیشتر به چشم می آیند و شکست های شما کمرنگ تر می شود. من نمی خواهم به شما بگویم که شکست های خود را فراموش کنید، خیر. شکست های شما همان قدر مهم است که پیروزی های شما مهم است.

اما اینکه ما بخواهیم پیروزی ها و پیشرفت های خودمان را در سایه شکست ها گم کنیم، اشتباه است. توصیه من به شما این است که خودتان را با خودتان مقایسه کنید. یعنی یک ماه قبل من در چه شرایطی قرار داشتم، در درسی ـ به عنوان مثال تحقیق در عملیات ـ در چه شرایطی بودم، الان در چه شرایطی هستم. آیا پیشرفتی حاصل شده است؟ آیا برنامه مطالعاتی من توانسته پیشرفت کند؟ توانسته وضعیت من را تکان داده و بهتر کند؟ طبیعتا موقعی که خودتان را با خودتان مقایسه می کنید همان قدر پیروزی های شما به چشم می آید که شکست ها به چشم می آید. شما با پیشرفت هایی که داشته اید انگیزه تان را ایجاد کنید، انگیزه تان را حفظ کنید و با بررسی نقاط شکست بیایید این نقاط ضعفی که داشته اید و آن مواردی که باعث شده شما دچار شکست بشوید یا نتیجه دل‌خواه و مطلوب تان را نگیرید شناسایی و حذف کنید.

 

5. اسیر شبکه های اجتماعی نشوید

مورد پنجم که یکی از آفت های اطلاعاتی عصر جدید به شمار می رود، بحث شبکه های اجتماعی است. منظور از شبکه های اجتماعی چیست؟ در این جا وارد بحث آکادمیک شبکه های اجتماعی نمی شویم.

افرادی هستند که شما ارتباط تان از طریق تلفن نیست و این ارتباط می تواند از طریق ایمیل، وبلاگ و موارد دیگری باشد. شبکه های اجتماعی باعث می شوند که طیف دوستان شما به مراتب نسبت به گذشته افزایش پیدا کند و این افزایش طیف دوستان شما در ادامه باعث می شود که اطلاعاتی که از دوستان تان می گیرید، به مراتب بیشتر از گذشته شود. یعنی اگر در ده سال گذشته فردی در شرایط شما قرار داشت، می توانست در طول روز از اطلاعات سه یا چهار نفر از دوستانش با خبر شود، الان از طریف موبایل، ایمیل، پیام کوتاه و سایت های اینترنتی می تواند اطلاعات بیشتر از 50 نفر از دوستانش را نیز ببیند.

جدای از تاثیرات مثبت این شبکه ها، این می تواند یک عامل منفی هم داشته باشد و آن هم این است که بسیاری از اطلاعاتی که شما از افراد می گیرید، لزوما اطلاعات درستی نیست یا اطلاعاتی هستند که شاید به صورت درست به شما منتقل نشده است. این باعث می شود که شما فکر کنید همه دوستان شما در شرایطی بهتر از شما قرار دارند و شما در شرایط بدتری قرار دارید. همه دارند، موفق می شوند و این شما هستید که مسیر اطلاعاتی تان درس نیست. این موضع می تواند انگیزه شما را کاهش دهد.

توصیه من به شما این است که حواس تان باشد لزوما اطلاعاتی که افراد به شما می دهند، اطلااتی درستی نیست. من نمی خواهم بگویم این ها دروغ می گویند، اصلا بحثم این نیست. ممکن است موقعی که مثلا من درسی را خیلی خوب خوانده ام، دیگر به بقیه درس ها اشاره نکنم و چون اشاره نمی کنم ناخوداگاه شما خیال می کنید این فرد در تمام درس ها خوب مطالعه داشته و نتایج خوبی هم گرفته است. در حالی که شما عدم تقارن اطلاعاتی دارید. یعنی لزوما به همه اطلاعاتی که آن فرد دارد آگاه نیستید و فقط بر مبنای یک دسته کوچکی از اطلاعات شما تصمیم می گیرید و این می تواند تاثیرات مخربی بر انگیزه های شما داشته باشد.

این شبکه ممکن است اطلاعات نادرستی را به شما برساند و یا این که شما نتوانید اطلاعات را به صورت صحیح دریافت کنید. به همین خاطر سعی کنید دامنه دوستان و کسایی که به شما مشاوره می‌دهند و یا اینکه رقبای شما محسوب می شوند را کم کنید. چون چنین چیزی علاوه بر این که وقت زیادی از شما می گیرد تا از آن ها با خبر شوید، می تواند بر مبنای اطلاعات نادرستی که از آن ها می گیرید، انگیزه های شما کاهش پیدا کرده و بر مبنای اطلاعاتی که لزوما صد در صد صحت ندارد، تصمیم های نادرستی بگیرید و انگیزه های تان کاهش پیدا کند.

 

6. به دنبال اطلاعات زیاد نباشید

از اطلاعات زیاد دوری کنید؛ چون لزوما اطلاعات زیاد خوب نیست. سعی نکنید در مورد تک تک دوستانی که کنار شما هستند، اطلاعاتی از درس خواندن و نحوه مطالعات شان داشته باشید. چون شما خودتان هستید و نحوه مطالعه آن فرد لزوما مناسب آن فرد است و نحوه مطالعه شما باید شکل دیگری داشته باشد و 180 درجه با آن فرد فرق کند.

 

مشکلی که من معمولا می‌بینم این است که فرد در کلاس شرکت می کند و سعی می کند اطلاعات دقیق مطالعاتی همه آن 50 – 40 نفری که در کلاس هستند، را بگیرد. نتیجه این می شود که اطلاعات زیادی کسب می کند که نمی تواند آن را مورد استفاده قرار دهد.

پس توصیه من به شما این است که از اطلاعات زیاد دوری کنید و سعی نکنید دور و بر خودتان را از اطلاعات زیاد، از کتاب های زیاد  و از سایت های مختلف پر کنید. چیزهایی که ممکن است هرکدام شان یک نظر و دیدگاه مختلف داشته باشند. چنین چیزی باعث می شود شما با اطلاعات زیادی روبه روشوید که ندانید کدام یک درست است و با شرایط شما هم‌خوانی دارد و کدام یک را باید کنار بگذارید.

 

7. شما ماشین نیستید!

وقتی که شما انتظار ماشینی از خودتان دارید و فکر می کنید شما یک ماشین مطالعه هستید، ماشینی که روزی 10 – 12 ساعت می تواند درس بخواند، این فرایند، فرایندی اشتباهی است. اگر شما تصور ماشینی از خود داشته باشید بعد از یکی دو هفته و نهایتا یک ماه مطالعه، انگیزه های شما به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.

ممکن است روزی برسد که اصلا نتوانید مطالعه کنید و یا اصلا نیازی به مطالعه نداشته باشید؛ آن را کنار بگذارید. افسانه هایی که می گویند افراد موفق روزی 10، 12 و 15 ساعت در روز درس خوانده اند، فقط افسانه است. فقط یک ماشین می تواند روزی 15 ساعت درس بخواند.

انسان علاوه بر قوه منطق، قوه احساس هم دارد. در درس خواندن تان، در زمانی که برای آزمون تحصیلات تکمیلی مطالعه می کنید، سعی کنید همان اندازه که به قوه منطق می پردازید، قوه احساس تان را نیز درگیر کنید. به عنوان مثال با مطالعه غیردرسی، متون مذهبی، شعر، شنیدن موسیقی و ... . همان اندازه که می تواند قوه منطق فعال می شود، قوه احساسات شما نیز فعال خواهد شد. شما ماشین نیستید و نمی توانید به صورت مداوم روزی 12 ساعت درس بخوانید. این اشتباه است.

سعی کنید نوسانی درس بخوانید. اگر روزی درس نخواندید اشکال ندارد و خودتان را مقصر جلوه ندهید. به جای سرزنش، شرایط فردا را درست کنید.

 

8. پشتکار

من همیشه در کلاس ها عنوان می کنم که انسان های موفق کسانی بوده اند که پشتکار زیاد داشته اند. این افراد پشتکارشان بیشتر از هوش شان برجسته بوده است. جمله ای به انیشتین منتسب است ـ البته این که این را واقعا خود وی گفته باشد چقدر صحت دارد، من مطمئن نیستم ـ انیشتین می گوید انسان های موفق، اگر 100 درصد موفقیت دارند، 90 درصد به خاطر پشتکار و 10 درصد به خاطر قریحه ذاتی شان است.

همیشه به خاطر داشته باشید، همیشه انسان هایی را که به عنوان آدم موفق در ذهن دارید، بارها و بارها دچار شکست شده اند. شکست در هرکاری طبیعی است. یاد نگرفتن هم یک چیز کاملا طبیعی است. وجود یک سوال سخت در برای شما نیز کاملا طبیعی است. این را بدانید که اگر سوالی سخت است، این فقط برای شما دشوار نیست، ممکن برای طیف زیادی از رقبای شما نیز سخت باشد.

پس پشتکار داشته باشید و سعی کنید مشکلات را برطرف کنید. سعی کنید مشکلات تان را کمتر کنید. پشتکار زیاد می تواند به شدت در ایجاد  و حفظ انگیزه شما کمک کند.

باز هم تاکید می کنم حتما زندگی انسان های مرجع ـ کسانی که دو ست دارید شبیه آن ها باشید ـ را بخوانید. مطمئنا در برهه های زیادی از زندگی شان درچار شکست شده اند و عاملی که باعث شده از آن شکست به موفقیت برسند پشتکار و اعتماد به نفس بوده است.

 

9. ارزش، نه موفقیت

اگر شما درس می‌خوانید تا به موفقیت است، بدانید که اشتباه می کنید. انسان ها در زندگی نباید به دنبال موفقیت باشند. نه این که به دنبال موفقیت نباشد، نه؛ موفقیت مهم است، اما هدف نهایی نباید موفقیت باشد.

هدف نهایی باید ارزش آفرینی برای خود و جامعه باشد. انسان هایی که به دنبال موفقیت هستند و تنها موفقیت را می بینند، هیچ گاه صد درصد راضی نمی شوند و همیشه چالش دارند. همیشه با این سوال درگیر هستند که چرا من نمی توانم صد درصد موفق باشم؟

علت اش این است که اگر شما تمام هم و غم تان، موفقیت در زندگی باشد، حتما فردی وجود دارد که از شما موفق تر است. شما اگر به موفقیتی رسیدید، این برای شما ناچیز شمرده می شود و دوباره دغدغه های زندگی شما فوکوس پیدا می کند که به آن فرد موفق تر برسید. وقتی که شما به آن فرد موفق تر رسیدید، دوباره این دغدغه در شما ایجاد می شود که به فرد موفق تر دیگری برسید. ناخوداگاه می بینید زندگی شما چرخه ای شده برای این که به خودتان دغدغه بدهید و به خودتان استرس وارد کرده و احساس نارضایتی کنید.

خواستن موفقیتِ تنها، مثل فردی می ماند که با خوردن آب، تشنگی اش برطرف نمی شود؛ نه تنها تشنگی اش برطرف نمی شود که تشنه تر نیز می شود. این باعث می شود که زندگی به کام آن فرد خیلی خوشایند نباشد. چون از زندگی، فقط گذارن زندگی برای رسیدن به یک موفقیت بهتر را تجربه کرده است.

توصیه من این است که همیشه به دنبال ارزش آفرینی باشید. ارزش موضوعی دوجانبه است. یعنی اگر شما در فردی ایجاد ارزش کنید، ناخوداگاه همان اندازه که توانستید حس خوبی را با آن فرد انتقال دهید، آن فرد هم می تواند به همان اندازه حس خوب را به شما انتقال دهد. ارزش موضوع مهمی است و این را بدانید که هر وقت ارزشی برای فرد یا جامعه ایجاد کردید، به همان اندازه آن فرد یا جامعه دارد برای شما ایجاد ارزش می کند و شما چیزی را از دست نداده اید.

 

ارزش چه مفهومی دارد؟

ارزش یعنی سعی کنید در زندگی و در دوران مطالعاتی تان کاری را انجام دهید که لزوما منتفع نشوید؛ یعنی این که سود مادی نداشته باشد. بعضی وقت ها لازم است انسان به دوست خود کمک کند و موضوعی را به او یاد دهد. سعی کند به دیگران مشاوره دهد. سعی کند اشکالات شان را گوشزد کند. در این حال نه تنها شما دارید آن افراد را به موقعیت درست می رسانید، که در خودتان هم ارزش ایجاد خواهد شد.

فلاسفه گفته اند یکی از راه هایی که شما می توانید در زندگی شاد بمانید این است که روزانه کاری کنید که از آن کار احساس نفع مادی نداشته باشید. این یعنی ارزش!

پس موفقیت خوب است، اما این که به دنبال موفقیت صرف باشید، باعث می شود همیشه در زندگی دچار تلاطم شوید.

 

10. معلم باشید

معلم بودن یعنی این که وقتی شما دارید برای آزمون های تحصیلات تکمیلی مطالعه می کنید، به دیگران هم یاد بدهید. موقعی که شما به فردی موضوعی را یاد می دهید، ناخوداگاه باعث می شود که آن موضوع برای خودتان بهتر جا بیافتد و بهتر یاد بگیرید.

وقتی دوستی از شما سوال می پرسد، ممکن است وقت شما را بگیرد، اما مطمئن باشد این وقتی که صرف کرده اید، باعث می شود موضوع جدیدتری را یاد گرفته و یا همان موضوع را بهتر یاد بگیرید. اگر در آن موضوع نقاط ضعفی داشته اید، برطرف خواهند شد و آن مطلب به زیبایی در ذهن شما جا می گیرد.

من همیشه در کلاس هایم به بچه ها می گویم برای یادگیری و حفظ کلمات زبان سعی کنید به دیگران نیز آموزش دهید. اگر کلمه جدیدی یاد گرفتید به هم‌گروهی‌های‌ خود بگویید. با هم دو گروه شوید، شبکه تشکیل دهید و سعی کنید مباحث را برای هم توضیح دهید. این باعث می شود موضوع بهتر در ذهن شما بماند.

 

11. معجزه منحنی نرمال را فراموش نکنید

منحنی نرمال یکی از پرکاربردترین منحنی ها در علوم اجتماعی و مدیریت است. این منحی می گوید طیف زیادی از افراد جامعه ـ معمولا بین 60 تا 70 درصد افراد ـ تقریبا حول و هوش یک مقدار هستند و تفاوت زیادی ندارند. 10 تا 15 درصد افراد خیلی بهترند و 10 تا 15 درصد هم کسانی هستند که شرایط شان بدتر است.

به عبارت دیگر در یک کلاس تقریبا 70 درصد افراد شرایط مشابه هم دارند. در جلسه کنکور نیز همین مقدار از شرکت کننده ها، شرایط مشابهی دارند.

 

این موضوع چه کمکی به شما می کند؟

اگر سر جلسه دیدی سوالی خیلی سخت است، می توانید در ذهن تان به منحنی نرمال رجوع کنید. این به شما می گوید که اگر این سوال سخت است، فقط برای شما سخت نیست و برای یک طیف 70 تا 80 درصدی سوال سخت است.

انسان ها علارغم تفاوت هایی که سعی می کنند با هم داشته باشند ـ که خیلی از آن ها تصنعی است ـ شباهت های زیادی هم با هم دیگر دارند. اگر دچار مشکل شدید و یک موضوع درسی برای شما خیلی سخت یا چالش برانگیز بود، حتما سعی کنید به این فکر کنید که این  تنها شما نیستید که دچار این مشکل شده اید. این باعث می شود که انگیزه شما در جلسه آزمون کاهش پیدا نکرده و دچار استرس نشوید.

 

12. خود را مقصر جلوه ندهید

انسان ها معمولا دوست دارند در بعضی مسائل ـ البته نظرات متفاوت است، اما مطالعات روانشناسی این نکته را نشان داده است ـ خودشان را مقصر جلوه دهند. این خوب نیست. مطمئن باشید اگر شما دارید فقط خودتان را مقصر می دانید، این به شدت انگیزه شما را کاهش می دهد. خیلی وقت ها مشکل از شما نیست و شرایط نامناسب جامعه علت آن بوده است. اگر قرار است در مورد مقصرین نظر دهید، نه این گونه باشد که همه تقصیر را گردن شرایط محیطی بیاندازد و نه این که صد درصد تقصیر را گردن خودتان بیاندازد.

بعضی از افراد از این که خود را مقصر جلوه دهند لذت می برند. هرجا فکر کردید که دارید خودتان را مقصر می دانید مطمئن باشید که دارید اشتباه می کنید. شما انسان هستید و انسان واقعا باید خطا کند و دچار شکست شود. پس به این فکر کنید که تنها شما نیستید که این شرایط را دارید.

پس در این مواقع شما می توانید بهتر تصمیم بگیرید، منطقی تر عمل کنید و بیشتر از زندگی تان لذت ببرید.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ دی ۹۴ ، ۰۸:۳۶
فداییان ولایت موسسه قرآنی

***نکات قابل توجه قبل ازشروع امتحان

1. توجه داشته باشید توکل به خدا , آرامش و اعتماد به نفس و پشتکار و برنامه ریزی مهمترین عوامل موفقیت در امتحان است.
2. سعی کنید هرگونه برداشت نا به جا از امتحانات و ناراحتی و انزجار و نفرت از امتحان دادن را از خود دور کنید. زیرا امتحان جزء لاینفک زندگی ماست .
3. روز های قبل از امتحان هر چیز را که باعث حواس‌پرتی می‌شود کاملا کنار بگذاریدزیرا توجه به سایر چیزها باعث از بین رفتن تمرکز شما می‌شود. و کاهش تمرکز روی درس خود به خود اضطراب به وجود می‌آورد.
4. آغاز کار مطالعه با یاد خدا و به جا آوردن نماز واجب و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید آرامش را برایتان به ارمغان می آورد .
5. همواره سعی کنید امنیت و آرامش را در خانه فراهم کنید و برای مطالعه یک مکان آرام و بی سروصدا را مد نظر قرار دهید.
6. در اتاقی که مطالعه می کنید عوامل مزاحم از جمله تلفن ثابت، تلفن همراه، تلویزیون و... را از خود دور نمایید.
7. حتما وسایل و مکان مطالعه را قبل از مطالعه، مرتب و منظم نمایید. تنها وسایلی را که واقعا مورد نیازتان می باشد مقابلتان قرار دهید.
8. در خود تمرکز ایجاد نمایید و تمام حواس خود را در جهت مطالعه قرار دهید.
9. هنگام مطالعه خود را به جای معلم قرار دهید و سوالات امتحانی را طرح نمایید .
10. سوالاتی را که قبلا معلم از شما امتحان گرفته یا در اختیارتان قرار داده است مجددا مرور کنید .
11. تاکیدات معلم در زمان تدریس یا پرسشهای او را مجددا یادآوری کنید .
12. نمونه سئوالات امتحان سال های قبل را تهیه کنید و به بررسی آنها بپردازید تا با نحوه وسبک طرح سئوالات آشنا شوید.
13. برای امتحانات پایان ترم، سؤالات امتحانات کلاسی را دوره کنید و اشتباهات قبلی خود را بررسی کنید تا اشتباهات گذشته را تکرار نکنید.
14. اشکالات درسی خود را یادداشت کنید و در روزهای باقیمانده تا امتحانات و در فواصل امتحانات از دوستان و همکلاسی ها و اعضای خانواده و در صورت دسترسی از معلم بپرسید. و این کار را تا حد اکثر شب قبل از امتحان انجام دهید .
15. مطالعه عمیق و دقیق موضوعات درسی و ایجاد ارتباط ذهنی بین مطالب کمک بزرگی به یادگیری بهتر دروس خواهد داشت
16. خلاصه کردن و بازنویسی مطالب می تواند کمک بزرگی در هنگام مرور و یادآوری مطالب بنماید .
17. حتی المقدور برنامه مطالعه در ایام امتحانات به گونه ای تنظیم کنید که در شب امتحان استراحت به میزان لازم وجود داشته باشد.
18. وقت خود را به گونه ای تنظیم کنید که به اندازه کافی فرصت مطالعه همه دروس را داشته باشید .
19. پس از تلاش خود در درس خواندن و فهمیدن مطالب خود را تمجید و تشویق کنید.
20. وقت خود را با افرادی بگذرانید که از آرامش خوبی برخوردارند وبه شما روحیه یا به قولی انرژی مثبت می‌دهند.

 

21. اصولا هر وقت فکری منفی به سراغ شما آمد فورا همان فکر را به شکل مثبت تغییر دهید و با صدای بلند برای خود تکرار کنید. مثلا ممکن است فکرکنید: همه بچه‌ها یک دور کامل درس را خوانده‌اند و به آن مسلط هستند اما من هنوز با کتاب سر و کله می‌زنم. اگر چنین فکری به سراغ‌تان آمد بلافاصله به خود تلقین کنید که توانسته اید با مطالعه کافی و مفید، نمرات بهتری بگیرید و با صدایی رسا بگویید:" من قبلا هم چنین امتحان‌هایی داده‌ام و اکثر مواقع هم نمره خوبی گرفته‌ام."

22. به دقت درسی را که امتحان دارید مطالعه کرده و با تمام توان از فرصت بهره بگیرید و بدانید از دست دادن چنین ایام مهمی جبران ناپذیر نخواهد بود.
23. برنامه مطالعه خود را طوری تنظیم کنید که بعد از حداقل یک بار مطالعه دقیق و عمقی مطالب، حداقل یک بار مطالب امتحانی خود را مرور کنید.

24. روزهای قبل از امتحان حتما مثل شرایط امتحان و با زمان بندی مشابه از خود امتحان بگیرید .
25. قبل از دوره کردن هر مطلب جدید نفس عمیق بکشید و سعی کنید ذهن خود را از هر فکر دیگری پاک کنید. در ضمن در پایان جدول زمان‌بندی که برای خود تهیه کرده‌اید زمانی را برای قدم زدن در هوای آزاد در نظر بگیرید. این کار باعث می‌شود قبل از امتحان فردا احساس آرامش عمیقی به شما دست دهد.
26. برنامه امتحانات را در محل مناسب به نحوی که در معرض دید باشد نصب نمایید .
27. بهتراست شب قبل از امتحان دوش بگیرید
28. مطابق معمول هر شب استراحت کنید تا روز بعد با شادابی و نشاط بیشتری در جلسه امتحان حضور یابید سعی کنید شام را مختصر و سبک میل کنید.
29. قبل از رفتن به بستر وسایل لازم و ضروری را برای امتحان فردا را اماده سازید.
30. از مشاجرات خانوادگی و رفت و آمد های فراوان و حضور در مکان های شلوغ و پر سر و صدا و دیدن یا شنیدن بیش از حد برنامه های تلویزیونی و سایر عواملی که موجب اتلاف وقت تشویش خاطر و حواسپرتی می گردند پرهیز کنید
31. پس از بیداری و به جای اوردن نماز نخوابید و به مرور کتاب درسی و فرمولهای آن بپردازید.
32. حتما صبحانه مناسب و یا ناهار مختصر صرف کنید.بدون تغذیه مناسب مغز شما برای انجام فعالیتهای لازم دچار مشکل خواهد شد

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ دی ۹۴ ، ۰۸:۲۸
فداییان ولایت موسسه قرآنی

توصیه های بهداشتی در ارتباط با غذا برای دانشجویان بخصوص در ایام امتحان
 

تحقیقات و مطالعات جدید حاکی از آنست که چنانچه فردی با رژیم غذایی نامناسب و ناکافی تغذیه شود، تأثیرات سوئی بر قابلیت یادگیری فرد و تمرکز حواس و هوشیاری وی برجا می‌ماند.

تحقیقات و مطالعات جدید حاکی از آنست که چنانچه فردی با رژیم غذایی نامناسب و ناکافی تغذیه شود، تأثیرات سوئی بر قابلیت یادگیری فرد و تمرکز حواس و هوشیاری وی برجا می‌ماند. به خوبی روشن شده است که سو تغذیه «پروتئین-انرژی» اختلالی است که در اثر کمبود مواد مغذی گوناگون بوجود می‌آید و قادر به مخاطره انداختن سلامت مغزی و قدرت حافظه و یادگیری است.

 

حتی کمبودهای تغذیه‌ای کوتاه مدت نظیر «حذف یک وعده غذایی» مانند صبحانه یا گرسنگی کوتاه مدت قادر به ایجاد افت تحصیلی است. بنابراین صبح‌ها با بیدار شدن به موقع فرصتی را فراهم آورید تا صبحانه کاملی را میل کنید. متأسفانه صبحانه که مهمترین وعده غذایی است در کشور ما بسیار سهل‌انگارانه ترک می‌شود و آزمایش‌ها نشانگر آنست که کودکانی که قبل از مدرسه به صرف صبحانه می‌پردازند، توان یادگیری و تمرکز در آن‌ها به شکل چشمگیری افرایش نشان می‌دهد.

 

از آنجایی که راهکارهای تغذیه‌ای به خوبی قادر به تأمین این مواد مغذی است بر آن شدیم تا علاوه بر ذکر مواد غذایی سرشار از ویتامین و مواد معدنی که قادر به ارتقای قدرت حافظه، یادگیری و توان مغزی هستند، به مواردی که سبب کاهش استرس و اضطراب در دانش‌آموزان و دانشجویان در زمان امتحان می‌شود، بپردازیم.

 

در زیر به مواد غذایی مناسب برای دانشجویان خصوصاً در زمان امتحان می‌پردازیم.

* تن ماهی-ماهی قزل‌آلا: دانشمندان دریافته‌اند که کمبود شدید هگزانوئیک اسید (اسید چرب موجود در ماهی) موجب بروز اختلالاتی در رفتار می‌شود و در واقع نشانه‌هایی مانند عدم تمرکز فکری در کلاس درس، بی‌قراری، و ناآرامی حین درس یا در اثنای مطالعه یک صفحه از نوعی ناهنجاری به نام پرجنب و جوشی توأم با عدم تمرکز فکری و بی‌حواسی حکایت دارند که در نهایت مانع پیشرفت تحصیلی می‌شوند. در این افراد طی آزمایش‌های انجام شده مشخص شده که میزان این اسید چرب بسیار پائین بوده و تجویز آن موجب برطرف شدن این اختلالات شده است، افزون بر این موجب آرامش در مواقع پر تنش یاد شده می‌شود.

 

موارد اخیر یعنی انواع ماهی‌ها به خصوص تن، قزل‌آلا و ساردین با ارتقای عملکرد مغزی، هوشیاری و حافظه‌ای به قوی کردن عضلات چشم نیز می‌پردازد. با توجه به استفاده طولانی مدت دانش‌آموزان از کامپیوتر و اینکه ساعات متمادی را در مقابل صفحه نمایش رایانه به بازی‌های کامپیوتری می‌پردازند، این امر اهمیت مضاعف می‌یابد.

 

بنابراین استفاده از انواع ماهی‌ها به عنوان وعده اصلی یا میان وعده تهیه شده از آن‌ها بسیار سودمند است. ما تغذیه‌ای شامل ساندویچ کوچکی از تن ماهی را، بسیار توصیه می‌کنیم.

 

* گوشت‌های قرمز-غذاهای دریایی: اکثر مردم غذاها را بدون توجه به ارزش تغذیه‌ای آن‌ها مصرف می‌کنند، بنابراین تأثیر گوشت قرمز به عنوان یک منبع عالی آهن و روی بر رفتارهای عصبی شایان ذکر است. طبق تحقیقی در ایالات متحده آمریکا توصیه شد که با استفاده روزانه ۲تا ۳سروینگ (۶۰تا ۹۰گرم) چیزی حدود ۲تا ۳قوطی کبریت در هر روز از گروه گوشت‌ها (گوشت-مرغ-ماهی-حبوبات و ...) به خصوص گوشت قرمز بدون چربی این نیاز را برطرف کنید.

 

به خاطر آوردن و یادگیری ۲عامل مؤثر بر ادراک و حافظه به شمار می‌آیند، به طور مسلم مواد مغذی جزو بهترین عامل‌ها در بروز توانایی‌های ژنتیکی افراد در رابطه با حافظه، یادگیری و استفاده از توان مغزی هستند.

 

بنابراین اگر شما در خانواده‌ای زندگی می‌کنید که نسل در نسل شاگرد اول بوده‌اید و قوانین ارثی و خانوادگی شما را مخدوش کرده و ناپلئونی قبول می‌شوید، بد نیست منابع حاوی آهن (گوشت، خرما، کشمش و ...) و روی (غذاهای دریایی، سبزی‌ها و ...) را امتحان کنید، زیرا تحقیقی وجود دارد مبنی بر اینکه ۷۳نفر بالغ با کمبود آهن متوسط، پس از مصرف ۸هفته‌ای مکمل فروسولفات (حاوی آهن) بهبود قدرت حافظه و بالا رفتن توانایی در یادگیری لغات را نشان داده‌اند.

 

* آجیل مغزدار-آناناس: قبل از رواج پفک، چیپس و سایر تنقلات با ارزش غذایی پائین و مواد مضر گوناگون بیشتر تنقلات را آجیل و مغزهای گیاهی تشکیل می‌داد. از این رو سلامتی به شکل چشمگیری در بین کودکان و جوانان وجود داشت. این مواد مغذی (بادام، نخودچی و کشمش، فندق، گردو و ...) سرشار از منیزیوم بوده و کمبود آن به عنوان یکی از علل ناتوانی یادگیری محسوب می‌شود؛ علاوه بر مواد یاد شده منیزیوم در سبزی‌های پربرگ و سبزرنگ، لوبیا، نخود، آجیل مغزدار، برنج قهوه‌ای، نان گندم سبوس‌دار، دانه‌های روغنی و برخی میوه‌ها یافت می‌شود که از بهترین و مهم‌ترین این میوه‌ها می‌توان به آناناس، سیب (به خصوص اگر با پوست میل شود) و خرما اشاره کرد. بنابراین گردو، بادام و پسته در حد معقول فراموش نشود (مصرف بیش از حد و افراطی در هر چیزی نه تنها سودی ندارد بلکه ضررهای بیشماری نیز به همراه خواهد داشت.)

 

* عسل: عسل از دسته مواد غذایی است که به عنوان معجزه در اختیار بشر قرار گرفته است، زیرا حاوی مواد مغذی بی‌شماری بوده و فواید آن در همه جا کارآمد است. تحقیقات حاکی از آنست که گلوکز و مواد قندی موجود در عسل باعث ایجاد موفقیت در انجام تست‌های حافظه به خصوص در زمینه به خاطر سپردن لغات شده است. از طرفی ویتامینD موجود در عسل اعمال بین کلسیم و فسفر را تنظیم می‌کند و در نتیجه اعصاب کار خود را به خوبی انجام می‌دهند.

 

مشخص شده است که نوشیدنی‌های حاوی عسل در کاهش استرس و اضطراب پیش از امتحان نیز بسیار کارآمد است، از اینجا می‌توان به حکمت آب میوه‌های کنکور پی‌برد.

 

* آبنبات‌ها و آدامس‌های حاوی نعناع بدون قند: نعناع از دیرباز به عنوان ماده هوشیار کننده مورد استفاده قرار گرفته است، بنابراین اگر شما دانش‌آموزانی دارید که در شیفت بعدازظهر به مدرسه می‌روند یا مجبور هستید که بعدازظهر به دانشگاه بروید و بعد از صرف ناهار و درست در زمانی که خواب به طرز وحشتناکی تمرکز را ضایع می‌کند، مجبور به توجه به دقت در فراگیری دروس هستند، توصیه می‌شود استفاده از برگ‌های نعناع، آب نبات‌ها و آدامس‌های حاوی نعناع بعد از صرف ناهار را امتحان کنید. براساس این گزارش، گروه دیگری از کارشناسان معتقدند که مصرف غذاهای نشاسته‌ای مانند ماکارونی، برنج و نان در شب امتحان به دلیل تاثیر در کیفیت خواب مفید است.

 

در صبح روز امتحان به منظور افزایش کارایی مغز بهتر است غذاهای سرشار از فیبر یا پروتئین نظیر تخم مرغ، برشتوک، نان و عسل استفاده شود.

 

دانشجویانی که اضطراب زیادی دارند و نمی‌توانند صبحانه مفصل بخورند، بهتر است صبح امتحان موز و کشمش میل کنند. بعضی از دانشجویان به دلیل اضطراب زیاد امتحان خود را خراب می‌کنند.

 

مصرف سبزی‌هایی ازقبیل ریحان، نعناع، کاهو و سیب درختی در کاهش اضطراب مفید است. خوردن نان و پنیر و گردو یا نان و تخم مرغ یا عدسی در روز امتحان کمک می‌کند در طول امتحان آرام باشید، همچنین خوردن عسل و نوشیدنی‌های حاوی عسل در کاهش اضطراب موثر است. مصرف ماست شیرین و شیر نیز ایجاد آرامش می‌کند.

 

کمبود منیزیم نیز از دلایل کاهش یادگیری است؛ بنابراین مصرف تنقلات حاوی منیزیم نظیر بادام، فندق، گردو، کشمش و نخودچی مفید است. از خوردن شیرینی جات‌، چیپس، پفک، غذاهای چرب و نوشیدنی‌های گازدار در شب امتحان خودداری کنید؛ زیرا نمی‌گذارند خواب راحتی داشته باشید. از خوردن قهوه و چای پررنگ خودداری کنید اما چای کم رنگ مفید است.

 

هنگام مطالعه در صورت بروز خستگی کمی استراحت کنید. مصرف قهوه به منظور بیدار ماندن توصیه نمی‌شود. در طول روز به حد کافی آب بنوشید. شب‌ها زودتر بخوابید و صبح زودتر از خواب بیدار شوید اما حتماً به حد کافی استراحت کنید. به علاوه خواب کوتاه قبل از ظهر نیز مفید و نشاط‌آور است. در ایام امتحان بیشتر مواظب سلامتی خود باشید و از غذا خوردن بیرون از خانه خودداری کنید

منبع :

http://stu.sharif.edu

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۹ دی ۹۴ ، ۰۸:۲۴
فداییان ولایت موسسه قرآنی